Damjana Kolar

 |  Kultura

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

Izbor dogodkov od 19. do 21. maja.

Četrtek, 19. maj

V Ljubljani se bo ob 18.00 začela Konvencija Blind Date 2016–4. mednarodni festival knjige umetnika in umetniških publikacij. Gre za osrednji nacionalni dogodek posvečen knjigi umetnika, umetniški periodiki, zinom in umetniškim edicijam. Na festivalu se predstavlja več deset umetnikov, institucij, samozaložnikov in neodvisnih producentov. Festival bo tudi letos potekal na treh lokacijah: v Centru in Galeriji P74, Kapsuli in Kinu Šiška. 

V Galeriji Kresija Ljubljana bodo ob 18.00 odpril razstavo Ota Rimeleja z naslovom 300 sekund, Kompozicija za pet podob, štiri skladbe in tišino. Prostorske kompozicije učinkujejo kot skrivnostne uganke, z neizrečenim ali nedorečenim v umetniškem delu. Gledalca potegnejo v svojo intimnost, v svoj prostor, pri čemer so nedoločljive v svojem univerzalnem pomenu in čustvovanju. 

Ob 19.00 se bo na Glavnem odru začel 21. mednarodni festival Jazz Cerkno, na katerem bodo nastopili: Grencsó Open Collective Plays The Compositions of G. Szabados, Maja Osojnik: All.The.Terms.We.Are in The Rempis Percussion Quartet.

2lLWAEmcAK8

V Kinu Šiška Ljubljana bodo ob 21.00 nastopili James Chance & Les Contortions. James Chance je kultna figura njujorškega new/no wave gibanja s konca 70-ih ter nekdanji vodja legendarnih The Contortions, sodelavec Lydie Lunch, Arta Lindsaya in Rhysa Chattama.

Z0kEV7DYaj0

V Kudu France Prešeren Ljubljana bo ob 21.00 nastopila skupina Matter, ki bo predstavila svoj prvenec Amphibios.

VdQvhQg1nkY

Petek, 20. maj

V Galeriji Simulaker Novo mesto bodo ob 19.00 odprli razstavo mladega nemškega umetnika Nicole Arthena z naslovom Brought Up To Code. Razstava je del predfestivalskega programa festivala Fotopub, ki se bo odvijal od 1. do 6. avgusta 2016. Kuratorica razstave: Živa Kleindienst

Na Glavnem odru 21. mednarodnega festivala Jazz Cerkno bodo ob 19.30 nastopili: Marko Črnčec Trio, Pourtant Les Cimes, Graewe/Sanders.

UbefBYKnBrE

Sobota, 21. maj

V Kinodvoru Ljubljana bo ob 16.00 Kinobalonova premiera filma Ptice selivke. Napeta dogodivščina pogumnih prijateljic in njune račke, ki jo morata za vsako ceno rešiti pred kruto usodo in ji pomagati pri prilagajanju na življenje z novo račjo družino. Režija: Olivier Ringer

Na Glavnem odru 21. mednarodnega festivala Jazz Cerkno bodo ob 19.30 nastopili: Transitory Museum of Minds, Universal Indians with Joe McPhee in Cortex.

RIQZudI_6hE

V Študentskem kampusu Ljubljana bodo ob 20.00 v okviru praznovanja 20. letnice Beletrine odprli razstavo podob iz knjige Pismo Adni Samire Kentrić. Ob 21.00 bo sledil koncert, na katerem bodo nastopili: Rundek Cargo Trio, Katja Šulc, Autodafe, Lu Čing Las, Severa Gjurin, Narat in Janez Škof.

r37IgVTYnNc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.