Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Zdaj tudi Warren Buffett vlaga v tehnološka podjetja

© Pete Souza [Public domain], via Wikimedia Commons

Ameriški investitor Warren Buffett je kupil za 1 milijardo dolarjev delnic družbe Apple. Te delnice je kupil v času, ko so bile objavljene informacije, da se Applu zmanjšuje prodaja. Konec aprila je družba namreč objavila, da je v drugem četrtletju letos prvič prodala manj iPhonov, tudi promet se ji je zmanjšal na 50,6 milijarde dolarjev, kar je padec za 13 odstotkov v letu dni, poroča Die Zeit.

Tečaj delnic Appla je zato padel s 108 na 90 dolarjev. Carl Icahn, prav tako ameriški investitor, je Applove delnice prodal. V lasti je imel delnice te družbe v vrednosti več milijard dolarjev. Takoj po objavi informacije o Buffettovem nakupu so se Applove delnice podražile za 3 odstotke.

V zadnjem času so začele krožiti informacije, da se Buffett zanima tudi za delnice družbe Yahoo, kar pa je v pogovoru za televizijsko hišo CNBC zanikal. »Tega posla ne poznam, zato ga ne znam ovrednotiti,« je pojasnil. Je pa pripravljen podpreti milijarderja Dana Gilberta, če bo s ponudbo za delnice družbe Yahoo uspel na dražbi.

Warren Buffett do zdaj tako rekoč ni investiral v tehnološka podjetja, zdaj pa iz objavljenih podatkov o njegovih poslih izhaja, da je poleg Applovih delnic kupil tudi druge. Njegova družba Berkshire Hathaway je dokupila tudi delnice družbe IBM, kjer je njen delež vreden 12 milijonov dolarjev.

James Saft v Fortune pojasnjuje, da Buffettov nakup Applovih delnic kaže, kako se je spremenil svet. Tehnologija je postala več kot le gospodarski sektor. Ni mogoče več biti investitor, ki se izogiba tehnologiji. Leta 1999 je Buffett razlagal, da s partnerjem Charliejem Mungerjem ne vlagata v tehnološka podjetja zato, ker ne vesta, kateri deležniki na tem področju imajo res trajno konkurenčno prednost.

Danes ni več vprašanje, kateri spletni prodajalec blaga za hišne ljubljenčke bo zmagovalec, saj je jasno, da je to najbrž Amazon. Vprašanje je, katero podjetje bi lahko imelo posel, ki mu tehnologija in digitalizacija lahko škodujeta. Ko vpliv tehnologije na posel prevlada, je politika čakanja, kdo bodo zmagovalci, bolj tvegana kot kadar koli. Primer, ki kaže, da se tehnološkim spremembam ni mogoče izogniti, je recimo vpliv samovozečih avtomobilov na zavarovalnice. To je sektor, kjer je Buffett s svojimi deleži v zavarovalnici GEICO zelo izpostavljen.

Delnice s področja informacijske tehnologije imajo danes veliko večji delež na trgu kot včasih. Zdaj predstavljajo nekaj manj kot 20 odstotkov indeksa S&P 500, kar je tretjina več kot leta 2008 in dva in pol krat več kot leta 1989. Kdor iz svojih naložb izključi tehnološka podjetja, si bistveno omeji možnosti za naložbe. To je skrb posebej za investitorje, kot je Warren Buffett, katerega družba Berkshire Hathaway ima premoženje v vrednosti 550 milijard dolarjev.

Za zdaj se mu odločitev za vstop v Apple obrestuje. V letu dni so Applove delnice padle za 30 odstotkov, po objavi novice o Buffettovem nakupu so se podražile za 3,71 odstotka. Toda tveganje pri vlaganju v tehnološka podjetja je širša zgodba. Izdelki so krasni, vlagatelji v Blackberry pa že vedo, da so konkurenca in spremembe lahko brutalne. Toda temu tveganju so danes izpostavljeni vsi vlagatelji v tehnološka podjetja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.