Igor Mekina

 |  Družba

Ameriški nezavedni rasizem

© Profimedia

Potem ko je predsedniški položaj v ZDA prevzel Barack Obama je prišlo tudi do svojevrstne revolucije na strani ameriških republikancev, ki so z gibanjem "čajank" uspeli zamenjati številne umirjene konservativce ter na čelo stranke pripeljati nekatere bolj radikalne politike. Republikanci so na koncu dosegli prevlado tudi v ameriškem Kongresu. S tem je to gibanje pripravilo teren tudi za zadnjo spremembo, ki jo lahko opazujemo danes – vzpon zelo "neposrednega" Donalda Trumpa.

Mnogi analitiki so se spraševali, katera sila je najbolj vlivala na omenjene spremembe v ameriški politiki. Robb Willer, sociolog z univerze Stanford, pa je predpostavil, da so vzroki za te politične pretrese na ameriški družbeni sceni – nezavedna rasistična prepričanja bele večine. S serijo eksperimentov, izvedenih med leti 2011 in 2015, je pokazal, kako lahko sovražen odnos do temnopoltih vpliva tudi na politične odločitve. Svoje ugotovitve so objavili na spletu. Omenjena raziskava je eden od najboljših dokazov o pomenu rasnega porekla za vzpon konservativcev v času predsedniškega mandata Baracka Obame.

Znanstveniki so sodelujoče v eksperimentu najprej naključno razdelili v dve skupini. Nato so raziskovalci vsakega od anketiranih vprašali, ali podpirajo gibanje "čajank". V obeh skupinah je to gibanje podpirala majhna večina vprašanih. Nato so jim raziskovalci pokazali serijo slik znanih osebnosti, med drugim tudi digitalno "popravljeno" sliko Baracka Obame. Pri tem je ena skupina ljudi videla verzijo slike, pri kateri je bila barva kože Baracka Obame potemnjena, druga skupina pa je videla umetno osvetljeno kožo ameriškega predsednika. Med 255 vprašanimi so tisti, ki so videli "potemnjene" portrete Baracka Obame skorajda dvakrat bolj pogosto zatrdili, da podpirajo gibanje čajank, kot pa tisti, ki so videli svetlejšo sliko ameriškega predsednika. Raziskovalci niso mogli povsem izključiti niti verjetnosti, da je morda šlo za naključje, vendar verjetnost za kaj takšnega ni velika.

Raziskava zato dokazuje, da belopolti Američani bolj nasprotujejo Baracku Obami zgolj zaradi barve njegove kože. Dejstvo, da najvišji položaj v ZDA zaseda nekdo s temno barvo kože, pri njih vzbuja nelagodje. Da mnogi nasprotujejo politiki sedanjega ameriškega predsednika ne zaradi kakšnih posebnih razlogov pač pa zgolj zaradi barve kože, so pokazale tudi nekatere druge raziskave. Psiholog David Sears in politolog Michael Tesler sta ugotovila, da so bili mnogi beli volivci pripravljeni glasovati za bele liberalne politike, kot so na primer predsednik Clinton ali državni sekretar John Kerry, vendar so glasovali zoper Obamo. Ker so Clinton, Kerry in Obama zagovarjali zelo podobno ideologijo sta raziskovalca predpostavila, da je Obama med temi volivci manj popularen zato, ker je temnopolt. Ena od študij je tudi pokazala, da je bil v negativni kampanji leta 2008 – zavestno ali ne – Obama prikazovan s temnejšo kožo.

Raziskovalci so naredili tudi več študij o tem, ali so privrženci "čajank" za svoje ocene motivirani tudi zaradi podatkov o zmanjševanju števila belih Američanov v ameriški družbi. Dvema skupinama anketirancev so zato prikazali podatke o demografskih trendih v ZDA. Eni skupini s pokazali podatke o številu prebivalstva med leti 2000 in 2020, iz katerih se je zdelo, da število belega prebivalstva ostaja enako, druga pa je vsebovala podatke o trendu od leta 1960 vse do predvidevanja glede števila belopoltega prebivalstva leta 2060, ki je kazalo, da bo to prebivalstvo tedaj predstavljalo manjšino. Znova se je pomembna večina privržencev "čajank" v drugi skupini. Tudi raziskave, ki jih je opravil Washington Post, kažejo, da vsaj nekateri volivci Donalda Trumpa svojo privrženost njegovemu programu utemeljujejo tudi na podlagi občutkov, da je ogrožen vodilni položaj njihove skupine v družbi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.