Uredništvo

 |  Družba

Danes mineva 11 let od smrti fotografa Diega Andresa Gomeza

Zadnji avtoportret ... (maj 2005)

Zadnji avtoportret ... (maj 2005)
© Diego Andres Gomez

"Za tako sliko posnet morš met pa kr ... kokr se reče ... jajca!" je onega septembrskega dne leta 1991, ko je listal knjigo Deset dni vojne za Slovenijo, usekal Igor Bavčar, takrat notranji minister. Knjigo je imel odprto na strani 25, kjer je bila natisnjena fotografija Diega Andresa Gomeza. Letalo JNA raketira barikado kamionov, na sliki se vidi izstrelke, ki letijo iz letala, v ospredju so železniški tiri in električne napeljave, zraven je drevo, menda breskev. Diego je fotko posnel 28. junija 1991 nekje pri Šentilju. Umrl je 19. maja leta 2005, nekaj mesecev pred svojim 44. rojstnim dnevom. Danes od tega mineva 11 let. 

Ko bo kdo listal stare Mladine, recimo letnik 1991, ali knjigo Deset dni vojne za Slovenijo, ne bo mogel mimo Diegotovih fotk. In memoriam, ki mu ga je pred 11 leti posvetil takratni pisec Mladine Ali Žerdin, si lahko preberete na spodnji povezavi, kjer je na ogled tudi nekaj Diegovih naslovnic.

Članek Diego Andres Gomez, 1961 - 2005 je na voljo na tej povezavi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.