AL, STA

 |  Politika

Predsedniške volitve v Avstriji še brez zmagovalca

Zmagovalec drugega kroga predsedniških volitev v Avstriji bo znan šele danes pozno popoldne, ko bodo prešteli glasovnice po pošti – teh je bilo zahtevanih skoraj 900 tisoč. Začasni končni rezultati sicer kažejo, da ima svobodnjak Norbert Hofer z 51,9 odstotka glasov rahlo prednost pred zelenim Alexandrom Van der Bellnom. Slednji jih je glede na začasne končne rezultate pobral 48,1 odstotka, je sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo. A razlika med kandidatoma, kot jo kažejo začasni uradni rezultati, naj bi se glede na ocene glasov po pošti občutno skrčila.

Tako zadnji izidi vzporednih volitev, ki jih navaja avstrijska radiotelevizija ORF in ki upoštevajo ocene glasov po pošti, kažejo, da imata 45-letni Hofer in 72-letni Van der Bellen vsak po 50 odstotkov glasov. Glede na projekcije inštituta ARGE naj bi imel Hofer za las prednosti, glede na projekcije inštituta SORA pa Van der Bellen 2900 glasov več od svobodnjaka, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot dodaja APA, ni še nikoli doslej bilo zahtevanih toliko glasovnic po pošti kot doslej, to je natanko 885.437, kar predstavlja skoraj 14 odstotkov od 6.382.507 volilnih upravičencev. In velik del teh glasovnic bodo prešteli šele danes. Zato je povsem odprto, kdo bo 8. julija nasledil dosedanjega predsednika Avstrije Heinza Fischerja, ki položaj zapušča po dveh šestletnih mandatih.

Tokratne volitve v Avstriji so zaradi presenetljivega uspeha desnega populista Hoferja v prvem krogu z velikim zanimanjem spremljali tudi v tujini. Med drugim se je v predvolilni tekmi oglasil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in dal jasno vedeti, da si ne želi zmage Hoferja. V primeru zmage Hoferja bo Avstrija postala prva zahodnoevropska država, ki bo za predsednika izvolila desno populističnega politika, Van der Bellen pa bi po drugi strani postal prvi predsednik iz vrst Zelenih.

»Se bo Avstrija pridružila falangi držav, kot so Madžarska, Poljska, Finska in Švica, v katerih že zdaj vladajo ali sovladajo skrajni desničarji? To je stavek, ki so ga v članku o Avstriji zapisali novinarji tednika Der Spiegel Hasnain Kazim, Katrin Kuntz, Walter Mayr, Barbara Supp. Nacionalpopulisti zavzemajo eno državo za drugo,« piše v uvodniku tekoče Mladine odgovorni urednik Grega Repovž.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.