Igor Mekina

 |  Družba

Fotografirajte osebo in zgolj v nekaj sekundah ugotovite njeno identiteto

FindFace je program, ki uporabnikom omogoča, da s svojim telefonom slikajo neko osebo, nato pa z njeno pomočjo v samo nekaj sekundah ugotovijo njeno identiteto.

FindFace je program, ki uporabnikom omogoča, da s svojim telefonom slikajo neko osebo, nato pa z njeno pomočjo v samo nekaj sekundah ugotovijo njeno identiteto.
© Facebook

Facebook je danes svetovno znano podjetje, morda pa podoben svetovni uspeh čaka še nek drug program z nekoliko drugačno, vendar prav tako popularno aplikacijo, ki ima trenutno največ privržencev v Rusiji. Gre za FindFace, program, ki omogoča točno to, kar pomeni njegovo ime v angleškem jeziku - uporabnikom omogoča, da s svojim telefonom slikajo neko osebo, nato pa z njeno pomočjo v samo nekaj sekundah ugotovijo njeno identiteto. Zaenkrat z nekaj več kot 70-odstotno možnostjo točnega zadetka. To seveda po eni strani odpira nekatere nove priložnosti, hkrati pa odpira celo vrsto vprašanj, povezanih z zasebnostjo. Aplikacija hkrati dokazuje, kako blizu smo nekaterim tehničnim rešitvam, ki smo jih doslej lahko gledali le v znanstveno-fantastičnih filmih, ter njihovi vsakodnevni uporabi.

To pa seveda pomeni, da je vsak posameznik že danes lahko potencialni predmet analize prepoznavanja obraza in to ne zgolj s strani organov pregona ali varnostnih služb, pač pa celo s strani - drugih, sodržavljanov in zasebnih "preiskovalcev." Lahko si je na primer zamisliti situacijo, ko sedite na postaji in čakate na vlak ali avtobus, medtem ko nekdo, ki sedi vam nasproti medtem že brska po vašem LinkedIn ali Facebook profilu in se morda o vas pogovarja z vašimi najboljšimi prijatelji. Ne da bi vi sami to sploh vedeli. Aplikacijo je mogoče uporabiti tudi na različne druge načine. Lahko na primer posnamete fotografijo znane osebnosti, ki vam je všeč in nato s pomočjo FindFacea najdete celo vrsto oseb s podobnimi obrazi, ki jim nato lahko pošljete svoje prošnje za prijateljstvo.

Avtorja aplikacije sta mlada programerja Artem Kuharenko in Aleksander Kabakov. Po poročanju časnika ComputerWorld sta oba nadgradila več kot 100 algoritmov za prepoznavanje obrazov, vključno z Googlovim v okviru programa MegaFace Univerze Washington. In to tako, da sta s svojimi algoritmi dosegla 73,3-odstotno točnost zadetkov na milijon obrazov. Potem ko je bila aplikacija pred dvema mesecema lansirana najprej v Rusiji, si je do danes že pridobila 500.000 uporabnikov in opravila okoli 3 milijone pregledov. Program se sicer sinhronizira predvsem s spletno stranjo Vkontakte, ki je najbolj popularno socialno omrežje v Ruski federaciji in na prostoru nekdanje Sovjetske zveze. Omenjeno socialno omrežje pa ima več kot 200 milijonov uporabniških računov ter več kot milijardo fotografij. "Trije milijoni iskanj med okoli milijardo fotografijami - to so stotine trilijonov primerjav in vse to na povsem običajnih strežnikih. S tem algoritmom lahko milijardo fotografij v manj kot sekundi pregledate kar z običajnega računalnika," pojasnjuje Aleksander Kabakov. Vse, kar je potrebno narediti je nekaj zelo preprostega - na skrivaj posneti nekoga na ulici, prenesti njegovo sliko v program in si ogledati rezultat za katerega aplikacija meni da je najboljši ob tem pa še deset podobnih zadetkov.

"Če vidite nekoga, ki vam je všeč, ga lahko fotografirate, najdete njegovo identiteto in mu nato pošljete prošnjo za prijateljstvo. program prav tako poišče podobne ljudi. Lahko torej prenesti fotografijo filmskega zvezdnika ali zvezdnice in nato najdete deset oseb, ki so jim podobne ter jim pošljete sporočilo," pojasnjuje avtor programa.

Vendar pa vse to odpira tudi nove možnosti zlorab. Po poročanju Guardiana so ljudje že uporabili ta program zato da najdejo osebne račune znanih porno zvezdnikov in zvezdnic ter jih nadlegujejo, fotograf v Peterburgu pa je slikal tujce v metroju in njihove osebne podatke objavljal na internetu - ne da bi jih vprašal za dovoljenje za to.

Vendar pa si oba avtorja zamišljata še drugačno uporabo programa. Njun pravi namen je preprečevanje zločinov na cestah in javnih krajih, tako da bi bili hitro prepoznani, hkrati pa bi program lahko prinašal denar tudi na komercialni podlagi, z reklamami. "Kabakov si zamišlja svet, v katerem vas spremljajo kamere, na primer v trgovini s stereo napravami, nato pa vam v naslednjih letih ciljano pošiljajo reklame z reklamami o stereo napravah," poroča ComputerWorld. Vendar - morda tudi na srečo - ta aplikacija za sedaj deluje zgolj v povezavi s spletno stranjo Vkontakte, torej na področju Skupnosti neodvisnih držav (SND). Facebook za sedaj še ne omogoča podobne povezave, vendar spremembe v opisani smeri vsekakor niso izključene. To seveda odpira številna druga vprašanja - slovenski Kazenski zakonik na primer pozna tudi kaznivo dejanje nedovoljenega snemanja ali slikanja, toda kaj to pomeni in ali so ta določila zakona sploh uporabna na javnih mestih, kjer bi bile takšne fotografije posnete - to je že drugo vprašanje. In odgovore na ta in podobna vprašanja bomo očitno potrebovali prej, kot smo si to še nedavno mislili.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.