Izak Košir, STA

 |  Družba

Ustavni sodniki še ne bodo presojali o višini odškodnin za izbrisane 

Ustavni sodniki: Jasna Pogačar, Ernest Petrič, Jadranka Sovdat, Jan Zobec, Miroslav Mozetič, Mitja Deisinger, Marta Klampfer, Etelka Korpič Horvat in Dunja Jadek Pensa

Ustavni sodniki: Jasna Pogačar, Ernest Petrič, Jadranka Sovdat, Jan Zobec, Miroslav Mozetič, Mitja Deisinger, Marta Klampfer, Etelka Korpič Horvat in Dunja Jadek Pensa
© Danijel Novaković, STA

Ustavno sodišče se ni odločilo za presojo ustavnosti člena zakona o odškodninah za izbrisane. Ta govori o tem, da lahko odškodnina zaradi izbrisa v sodnem postopku znaša največ trikratnih odškodnine, ki bi jo izbrisani dobil v upravnem postopku. Ocenilo je, da za presojo ni izpolnjen pogoj prekinitve postopka na nižjih sodiščih.

Ustavni sodniki so zahtevo za ustavno presojo zavrgli, ker so ocenili, da je vrhovno sodišče zahtevo vložilo, ne da bi prej ustavilo postopek odločanja v primeru revizije, ki jo je zahteval eden izmed izbrisanih. Zakonodaja namreč sodišču daje možnost, da vloži zahtevo za oceno ustavnosti posameznega člena, a mora biti postopek po navedbah ustavnih sodnikov pred tem prekinjen s pravnomočno odločbo.

V omenjenem primeru pa so vrhovni sodniki v postopku revizije razveljavili odločitvi obeh nižjih sodišč in prvostopenjskemu sodišču naložili, naj o zadevi odloča znova, hkrati pa se odločili, da bodo zadevo predali v ustavno presojo. Pri tem pa postopka po navedbah ustavnih sodnikov niso prekinili, zato tudi niso izpolnjeni pogoji za začetek postopka za oceno ustavnosti.

Po pisanju Dnevnika je vrhovno sodišče v zahtevi za oceno ustavnosti menilo, da je omejitev višine, ki jo lahko zbrisani doseže na sodišču, protiustavna. Po ustavi ima namreč vsakdo pravico do odškodnine za škodo, ki jo je povzročila država, omejena pa je lahko le, če bi bil zaradi tega ogrožen državni proračun.

Blaž Kovač z Amnesty International Slovenija je za časnik obžaloval, da se bo vsebinsko odločanje o odškodninah tako zavleklo v prihodnost. Prepričan je namreč, da bo ustavno sodišče prej ali slej moralo presojati ustavnost odškodnin. Zagovornik Matevž Krivic pa je dejal, da bodo izbrisani zdaj izgubili še kar nekaj mesecev ali celo leto, da bo enako zahtevo znova postavilo še nižje sodišče. Zakon o odškodninah za izbrisane določa, da izbrisanemu za vsak mesec izbrisa pripada 50 evrov odškodnine. Odškodnino lahko izbrisani zahteva tudi preko sodišča, a ne sme preseči trikratnik višine, ki bi jo sicer dobil v upravnem postopku.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.