Neža Mlakar

 |  Svet

Vračajo se legendarna Rogova kolesa pony

© Wikimedia

Gorenje je odkupilo znamko Rog in bo nadaljevalo proizvodnjo koles blagovne znamke Rog. Sprva bodo ponudili izboljšano verzijo zložljivih pony koles, kasneje pa še gorska, mestna in električna kolesa. Prva kolesa se bodo na trgu pojavila leta 2017, poročajo hrvaški mediji.

Kot poročajo na hrvaškem portalu www.novilist.hr, je slovenski proizvajalec bele tehnike Gorenje napovedal, da bodo začel proizvodnjo koles znamke Rog, ko bodo od trenutnega privatnega lastnika odkupili pravice za poimenovanje znamke. Privatni lastnik je namreč znamko odkupil od nekoč znane ljubljanske tovarne koles Rog, ki je leta 2009 končala v stečaju, a pripravljen se je odreči pravici intelektualne lastnine za 41.500 evrov.

»Gorenje ima znanje in izkušnje, ki jih bomo uporabili za revitalizacijo ene najbolj znanih slovenskih znamk,« je dejal direktor Gorenja Franjo Bobinac, ki je potrdil, da bo Gorenje začelo proizvajati kolesa. Gorenje bo pri projektu obnove stare znamke slovenskih koles, ki so bila znana predvsem v nekdanji Jugoslaviji, sodelovalo z ljubljanskim trgovinskim centrom BTC. Pony kolesa se bodo pojavila leta 2017. Naprej bodo ponudili njihovo izboljšano verzijo (moderen material in izboljšana ergonomija), leto kasneje pa bo trg pričakal kolesa za gorsko in mestno vožnjo ter električna kolesa.

Do poznih 80. let prejšnjega stoletja je tovarna koles Rog proizvedla 300 do 350 tisoč koles letno. A z razpadom skupnega jugoslovanskega trga in poceni uvozom iz daljnega vzhoda je kasneje zapadla v težave in razpadla.

Po podatkih spletnega portala www.rtvslo.si naj bi znamko Rog upravljala »pred kratkim ustanovljena družba Gor kolesa s sedežem v Velenju, ki bo v okviru skupine Gorenje najprej delovala v obliki zagonskega podjetja«. Direktor družbe Gor kolesa Rok Lesjak jim je povedal, da se bodo pri ponudbi usmerili v srednji cenovni razred, s poudarkom na kakovosti in dizajnu, z lastno dejavnostjo raziskav in razvoja ter lastno montažo. Donose pričakujejo v treh ali štirih letih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.