IK, STA

 |  Svet

Obama se je v Hirošimi poklonil žrtvam in se srečal s preživelimi

Hirošima po eksploziji atomske bombe leta 1945.

Hirošima po eksploziji atomske bombe leta 1945.
© WikiCommons

Barack Obama se je danes kot prvi ameriški predsednik na zgodovinskem obisku v Hirošimi poklonil žrtvam prvega jedrskega napada in pozdravil ostarele preživele. Pred tem je pozval k izgradnji sveta brez jedrskega orožja, v skladu s pričakovanji pa se za atomsko bombo, ki so jo pred 71 leti na mesto odvrgle ZDA, ni opravičil.

"Pred 71 leti je bomba padla z neba," je pred spominskim obeležjem dejal Obama, potem ko je predenj položil venec. Ob tem je bil videti resen, sklonil je glavo in za krajši čas zaprl oči, nato pa počakal, da je venec položil tudi japonski premier Shinzo Abe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obama je izjavil še, da je atomska bomba, ki je v Hirošimi terjala najmanj 140.000 mrtvih, pokazala, da "ima človeštvo sredstva, da se uniči". "Zakaj smo prišli sem, v Hirošimo. Prišli smo razmisliti o grozni sili, ki je bila v ne tako oddaljeni preteklosti spuščena z vajeti. Prišlo smo žalovat za mrtvimi."

"Njihove duše nam govorijo, prosijo nas, naj pogledamo vase. Tehnološki napredek brez ustreznega napredka v človeških ustanovah nas lahko uniči. Znanstvena revolucija, ki nas je privedla do cepitve atoma, od nas terja tudi moralno revolucijo," je še poudaril prvi ameriški predsednik, ki je še v času opravljanja položaja obiskal mesto, katerega uničenje leta 1945 je s posledično atomsko bombo nad Nagasakijem privedlo do konca druge svetovne vojne.

Obama je nato pozdravil ostarele preživele jedrske katastrofe, pri čemer je starejšega moškega, ki so ga očitno preplavila čustva, objel, z njegovim 91-letnim sopotnikom pa se je rokoval.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.