Anže Tomić

 |  Družba

Konec izsiljevalskega virusa

Nekatere zaklenjene računalnike se da rešiti

Računalniški virusi, ki na na računalniku zašifrirajo naše podatke in jih odklenejo šele takrat, ko ustvarjalcem virusa nakažemo denar, so ta teden izgubili najbolj vidnega predstavnika. Razvijalci izsiljevalskega virusa TeslaCrypt so se namreč odločili, da bodo prenehali z delovanjem in se opravičili. V sporočilu ob prenehanju delovanja so objavili še ključ, ki odklene vse datoteke, ki so bile zašifrirane z zadnjima dvema različicama virusa.

Vsi, ki šifriranih diskov niso vrgli stran imajo zdaj tako na voljo program, ki jim bo datoteke odklenil in posledično bodo dobili vse svoje podatke nazaj. Na spletni strani varninainterentu.si, ki jo nenehno posodablja Slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih (Si-Cert), so napisali slovenska navodila, kako rešiti svoje podatke. Na prvi pogled gre tako za dobronamerno gesto razvijalcev virusa, ki so se ob objavi ključa tudi opravičili s kratkim "Se opravičujemo." Pri Si-Certu so sicer skeptični do nenadnega kesanja avtorjev, saj "se samo od sebe poraja vprašanje, kaj imajo s tako ‘prijazno gesto’ za bregom in kaj nam pripravljajo v prihodnosti. Upamo, da naše veselje ob rešitvi datotek ne bo kratkotrajno in da nas ne čaka še kaj bolj nevarnega."

Izsiljevalski virusi so pač stalnica interneta in najbolj preudarna obramba je ustvarjanje varnostne kopije podatkov, ki jih imamo na računalniku. Z ažurno kopijo podatkov, lahko ob okužbi z izsiljevalskim virusom, podatke iz računalnika enostavno izbrišemo in jih ponovno naložimo iz varnostne kopije. Alternativa temu, pa je izguba vseh podatkov ali plačevanje razvijalcem virusov, ki nato podatkov včasih sploh ne odklenejo. Ne glede na dobro novico za vse, ki jih je prizadel virus TeslaCrypt, je to novico boljše izkoristiti za odgovor na vprašanje ali imamo narejeno varnostno kopijo našega računalnika. Če je odgovor ne, so na varninainternetu.si navodila kako jo narediti.