Izak Košir

 |  Družba

24kul.si kazensko ovaden zaradi članka o splavu in seznama članov "abortivnega lobija" 

Naslovnica članka na portalu 24kul.si

Naslovnica članka na portalu 24kul.si
© 24kul.si

Petnajst zagovornikov in zagovornic 55. člena ustave je zaradi članka z naslovom »Seznam članov abortivnega lobija, ki nasprotuje pravici do življenja nerojenih punčk in fantkov!«, objavljenega na portalu 24kul.si, vložilo kazensko ovadbo zoper Tineta Belina. Ta je uvrščene na seznamu označil za zagovornike ubijanja otrok. Ker gre za neznano ime, so se pojavila ugibanja, da gre najverjetneje za psevdonim. Na okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani so ovadili še Zavod za družino in kulturo življenja, lastnika portala, in Tadeja Strehovca, lastnika in direktorja omenjenega zavoda ter generalnega tajnika Slovenke škofovske konference.

Po pisanju Dnevnika so vezi z Alešem Primcem, po novem voditeljem gibanja, ki se zavzema za prepoved splava, jasne: "Portal 24kul.si upravljata Civilna iniciativa za družino in pravice otrok ter koalicija Za otroke gre, Zavod za družino in kulturo življenja pa domuje na naslovu viške župnije."

Skupina aktivistov (Anamarija Sobočan, Andreja Hočevar, Anja Koletnik, Eva Gračanin, Heidi Pungartnik, Jasna Mažgon, Katja Sešek, Mateja Capek, Metka Mencin Čeplak, Mitja Blažič, Mojca Kovač Šebart, Petra Peterka, Tanja Rener, Tina Mahkota, Tiva Vlaj) je trojico ovadila zaradi storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Avtor članka na 24kul.si »radikalne aktiviste« med drugim obtožuje, da se »zavzemajo za brezplačne kirurške splave nerojenih žensk, homoseksualcev in lezbijk ter za izumiranje slovenskega naroda in kulture«. Krivi naj bi bili za »kulturo smrti«, ki da je »katastrofa tako za nerojene otroke, ki so ubiti na operacijskih mizah«, kot za »matere in očete, ki trpijo zaradi postabortivnega sindroma, ter slovensko družbo, ki ima eno najnižjih rodnosti na svetu«. Sporni zapis si lahko v celoti preberete tu

Podpisniki so mnenja, da jim portal 24.kul.si podtika trditev, da je od njih odvisen obstoj slovenskega naroda in kulture. Dolžijo jih tudi za psihične težave ljudi, ki se odločijo za splav; zavzemanje za uresničevanje ustavne pravice do svobodnega rojstva otrok pa prikazujejo kot zavzemanje za ubijanje otrok. Podpisniki dodajajo, da sprejemajo dejstvo, da v demokratičnih družbah obstaja množica različnih stališč, nasprotujejo pa izražanju stališč »na način, ki ustrahuje in širi nestrpnost na podlagi političnega in etičnega prepričanja«.

Na seznam pripadnikov »abortivnega lobija« so na 24.kul.si uvrstili 165 podpisanih pod pobudo za zaščito ustavnih pravic žensk, s katero so ti februarja protestirali zaradi celodnevnih shodov (molitev) pripadnikov zavoda Božji otroci pred ginekološko kliniko v Ljubljani. Po mnenju podpisanih so s svojim početjem posegali v človekove pravice drugih, izrabljali verska čustva ljudi ter izvajali politični pritisk na zdravnike in ženske. 

V sporočilu za medije, ki je v celoti objavljen na portalu Spol.si, so podpisniki ovadbo obrazložili s tem, da se pri spletni strani 24kul.si že vrsto let soočajo s sovražnim govorom. Vsak odziv na neprimernost tovrstnega pisanja pa je po njihovem označen za napad na svobodo govora drugače mislečih. Podpisnice in podpisniki so prepričani, da sporen članek prikazuje legitimno izražanje političnega in etičnega prepričanja kot izražanje želje za umor. Zagovornice in zagovorniki pravice do splava menijo, da so prikazani kot "del človeku nevarne tajne organizacije, ki je kot taka nevarna in kolaborira z državnimi organi, vse v želji po uničenju slovenskega naroda".

Tadej Strehovec ovadbe za časnik Dnevnik ni želel komentirati, na Mladini pa njegov odziv še čakamo. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.