Izak Košir

 |  Družba

Strehovec pričakuje, da bo tožilstvo ovadbo portala 24kul.si zavrnilo kot neutemeljeno

Tadej Strehovec, direktor in lastnik Zavoda za družino in kulturo življenja, lastnika portala 24kul.si, sicer pa tudi generalni tajnik Slovenske škofovske konference

Tadej Strehovec, direktor in lastnik Zavoda za družino in kulturo življenja, lastnika portala 24kul.si, sicer pa tudi generalni tajnik Slovenske škofovske konference
© Borut Krajnc

Kot smo poročali je bil portal 24kul.si kazensko ovaden zaradi članka o splavu in seznama članov "abortivnega lobija". Na ovadbo se je za Mladino odzval Tadej Strehovec iz Zavoda za družino in kulturo življenja KUL.si. Med drugim je povedal, da "domnevne ovadbe" uradno še niso prejeli. "Na splošno menimo, da prijavitelji zlorabljajo institut ovadbe z namenom omejevanja ustavno zagotovljene pravice do svobode izražanja in javnega zastraševanja vseh, ki se v Sloveniji ne strinjajo z nasiljem nad nerojenimi otroki," je poudaril Strehovec, direktor in lastnik Zavoda za družino in kulturo življenja, lastnika portala 24kul.si, sicer pa tudi generalni tajnik Slovenske škofovske konference.

Dodal je, da v Zavodu za družino in kulturo življenja odločno podpirajo molitev društva Božji otroci za nerojene otroke pred ljubljansko Ginekološko kliniko ter ničelno toleranco do nasilja nad nerojenimi otroki: "Prav tako spodbujamo čim širšo razpravo na temo negativnih posledic splava za nerojenega otroka, matere, očete, stare starše, zdravstvene delavce in družbo. Pričakujemo da bo Okrožno državno tožilstvo omenjeno prijavo zavrnilo kot neutemeljeno ter v skladu s slovensko Ustavo in z osnovnimi demokratičnimi standardi zaščitilo svobodo izražanja."

Petnajst zagovornikov in zagovornic 55. člena ustave je namreč zaradi članka z naslovom »Seznam članov abortivnega lobija, ki nasprotuje pravici do življenja nerojenih punčk in fantkov!«, objavljenega na portalu 24kul.si, vložilo kazensko ovadbo zoper Tineta Belina. Ta je uvrščene na seznamu označil za zagovornike ubijanja otrok. Ker gre za neznano ime, so se pojavila ugibanja, da gre najverjetneje za psevdonim. Na okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani so ovadili še Zavod za družino in kulturo življenja, lastnika portala, in Tadeja Strehovca, lastnika in direktorja omenjenega zavoda ter generalnega tajnika Slovenske škofovske konference.

Podpisniki so mnenja, da jim portal 24.kul.si podtika trditev, da je od njih odvisen obstoj slovenskega naroda in kulture. Dolžijo jih tudi za psihične težave ljudi, ki se odločijo za splav; zavzemanje za uresničevanje ustavne pravice do svobodnega rojstva otrok pa prikazujejo kot zavzemanje za ubijanje otrok. Podpisniki dodajajo, da sprejemajo dejstvo, da v demokratičnih družbah obstaja množica različnih stališč, nasprotujejo pa izražanju stališč »na način, ki ustrahuje in širi nestrpnost na podlagi političnega in etičnega prepričanja«.

Na seznam pripadnikov »abortivnega lobija« so na 24.kul.si uvrstili 165 podpisanih pod pobudo za zaščito ustavnih pravic žensk, s katero so ti februarja protestirali zaradi celodnevnih shodov (molitev) pripadnikov zavoda Božji otroci pred ginekološko kliniko v Ljubljani. Po mnenju podpisanih so s svojim početjem posegali v človekove pravice drugih, izrabljali verska čustva ljudi ter izvajali politični pritisk na zdravnike in ženske.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.