Izak Košir

 |  Družba

Za otroke gre. Tokrat res.

Transparent v podporo sicer drugim (begunskim) otrokom pred nekaj meseci na Vrhniki. A sporočilo ostaja enako.

Transparent v podporo sicer drugim (begunskim) otrokom pred nekaj meseci na Vrhniki. A sporočilo ostaja enako.
© Borut Krajnc

Bo država uslišala starše, ki jih zaradi sevanja skrbi zdravje otrok? Civilna iniciativa Zaščitimo otroke pred sevanjem odločno nasprotuje postavitvi najmočnejših tranzitnih daljnovodov mimo šol in vrtcev, pa tudi domov, v katerih živijo otroci. O problematiki so obvestili tudi vse tri predsednike, saj sem jim zdi postavitev daljnovoda, kot si je to zamislilo podjetje Eles, sporna. Predvsem pa škodljiva.

Iniciativa je bila ustanovljena zaradi namere Elesa oziroma Ministrstva za okolje in prostor, da postavi daljnovod v naselju Vižmarje-Brod ob osnovni šoli in vrtcu. Dodatno pa pojasnjujejo, da se v konkretnem primeru izvaja »umazana igra zaradi zaslužka nekaterih in s tem ogroža zdravje naših otrok«. Borut Valentinčič iz omenjene iniciative pojasnjuje, da bo daljnovod, ki se načrtuje, namenjen tranzitu električne energije med Madžarsko in Italijo in ne zagotavljanju potreb lokalnega prebivalstva: "To pomeni, da je daljnovod namenjen zaslužku Elesa." Slednji ima po njegovih besedah za izgradnjo na voljo dve možnosti, in sicer t.i. južno traso in t.i. severno traso. Južna varianta naj bi bila po mnenju Elesa stroškovno manj ugodna, je pa z vidika izpostavljenosti ljudi EMS bistveno boljša, saj je veliko manj poseljena.

"Izogibanje poseljenim delom je pomembno predvsem zaradi otrok, saj najuglednejše mednarodne študije in domača medicinska stroka potrjujejo povečano incidenco levkemije pri otrocih, ki so izpostavljeni elektromagnetnemu sevanju tudi bistveno nižjih jakosti, kot jih pri nas določa zastarela Uredba od elektromagnetnem sevanju iz leta 1996. Tako je za odločitev o umestitvi daljnovoda v prostor bistven podatek, da severna trasa poteka v neposredni bližini (oddaljenost zgolj nekaj deset metrov) dveh šol in dveh vrtcev, pa tudi hiš, v katerih otroci, ki navedene institucije obiskujejo, stanujejo. Tako bi bilo okoli 1800 otrok izpostavljenih elektromagnetnemu sevanju, ki je, kot rečeno, dokazano škodljivo. Glede na to, da se kljub ogroženosti otrok forsira cenejša varianta, lahko zaključimo oziroma kar trdimo, da se tu zaradi materialnih interesov nekaterih, ogroža zdravje naših otrok," poudarja Valentinčič in dodaja, da ministrstvo za zdravje v postopku vsebinsko sploh ne sodeluje.

Kljub opozarjanju je civilna iniciativa Zaščitimo otroke pred sevanje, ki deluje od sredine aprila, zaenkrat ostala brez uspeha. Do danes je njjihovo peticijo podpisalo nekaj več kot 1500 oseb, poleg tega pa iniciativi pridružilo 265 oseb. Delitev na podpisnike in pridružene so uvedli zato, ker slednji izpolnjujejo določene pogoje, ki so potrebni za izvedbo pravnih postopkov zoper Eles. "Poudariti moramo, da smo opazili, da celo na Brodu, ki bo z izgradnji najbolj prizadet, obstaja še vedno veliko prebivalcev, ki z nameravano izgradnjo daljnovodov še vedno niso seznanjeni. Sedaj se trudimo informirati javnost, predvsem pa politiki in Elesu razložiti, da določene dobrine, kot je zdravje otrok, niso naprodaj," izpostavlja Borut Valentinčič.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.