Izak Košir

 |  Politika

Janković o Rogu: Rušimo objekte, ki so last mestne občine

Ljubljanski župan Zoran Janković na današnji tiskovni konferenci o usodi tovarne Rog.

Ljubljanski župan Zoran Janković na današnji tiskovni konferenci o usodi tovarne Rog.
© Izak Košir

Ljubljanski župan Zoran Janković se je na novinarski konferenci pred Mestno hišo odzval na današnje dogajanje v Rogu. Protest uporabnikov tovarne, ki so naredili živi zid, je označil za oviranje začetka prve faze revitalizacije Roga. Napovedal je, da bodo na občini uporabili vsa pravna sredstva za zaščito svoje lastnine. Gradbišče v Rogu pa je z današnjim dnem, kljub uporu in incidenti z varnostniki, vzpostavljeno. Glede nasilja slednjih, ki jih je najela Mestna občina Ljubljana (MOL), je dejal, da zadevo prepušča policiji: "Jaz zagotovo nisem bil zraven. Naj to rešijo tisti, ki so bili poleg."

Janković je v izjavi za medije pred zastraženim Magistratom pojasnil, da bodo stroji znotraj Roga ostali in da bodo uporabili vsa pravna sredstva ter šli na sodišče ugotavljati, kdo ima prav. Za nekatere rogovce je dejal, da si po njegovem mnenju zaslužijo kazenske ovadbe. Poudaril je še, da zastopa interese celotne Ljubljane in njenih občanov, ne "zgolj peščice". Novinarjem je povedal, da je zaenkrat on izvoljen na mesto župana, čez dve leti, ko ne bo več na oblasti, tako Jankovič, pa se bodo lahko drugače pogovarjali. Kljub vsemu je izpostavil, da je z uporabniki Roga še vedno pripravljen na dialog, čeprav z njimi, kot je dodal, ni bilo nikoli nobene pogodbe. 

Med dejavnostmi, ki ne spadajo v center kot je tovarna Rog, je izpostavil skejtpark, ki bo po njegovem dobil novo lokacijo. "Vem, da bo Rog čez dve leti zvezda Ljubljane," je optimistično napovedal ljubljanski župan in pred tem pojasnil, da bo prenova Roga stala 15 milijonov evrov, financirana pa bo iz proračunskih sredstev MOL za leto 2017-2018, nato pa končana v dveh letih. "Govorimo o Rogovi stavbi, preostale stavbe se rušijo," je dodal. 

Nekaj po 3. uri zjutraj so namreč varnostniki Valine v prostorih tovarne Rog presenetili uporabnike. V zgradbi naj bi se takrat nahajalo okoli deset ljudi. Natančnejši opis tega, kaj se je takrat dogajalo, si lahko preberete tu, kjer boste našli tudi fotogalerijo in videoposnetke javljanja v živo prek Twitterja. 

Policija v primeru Roga zbira obvestila zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe. Te se nanašajo na incident, ki se je zgodil, ko so varnostniki zaprli območje pred napovedanim rušenjem tovarne, rogovci pa so se temu zoperstavili. Nekaj izsekov si lahko ogledate na tem zmontiranem videoposnetku, kjer je vidno obračunavanje med rogovci in varnostniki. Ob koncu posnetka je posneta tudi kritika policista, ki je na prizorišču uštel varnostnike, da se tako ne dela in da očitno situacije nimajo pod nadzorom. 

S policijske uprave Ljubljana je bil pri prerivanjih na območju tovarne Rog poškodovan en policist, obveščeni pa so bili o še dveh poškodovanih osebah - varnostnice, ki je dobila lahke telesne poškodbe, ter osebe (enega od protestnikov) v objektu, ki so jo odpeljali na preventivni pregled v klinični center. Policisti so bili hkrati obveščeni tudi o "poškodovanju sakralnega predmeta v objektu ter delovnega stroja". Zamaskirani protestniki so namreč bager, ki ga lastnik ni hotel umakniti s prizorišča, pobarvali z rožnatimi spreji. Fotografija roza bagra je zaokrožila tudi po družabnih omrežjih.

Gasilci so iz notranjosti dvorišča tovarne umaknili gasilski avto, varnostniki pa dva svoja vozila. Še vedno pa je znotraj zidov tovarne Rog prej omenjeni bager in kombi izvajalca rušenja. 

Župan Janković je kljub današnjim glasnim nestrinjanjem in dokumentiranemu nasilju poudaril, da je še vedno za strpnost: "Rušimo pa objekte, ki so last mestne občine."

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.