Darja Kocbek

 |  Svet

Sanders bo prepričeval superdelegate, naj glasujejo zanj

Bernie Sanders

Bernie Sanders
© WikiCommons

Pred današnjimi volitvami demokratske stranke v zadnjih petih državah, nekdanji državni sekretarki Hillary Clinton do strankarske zmage manjka samo še 30 delegatskih glasov. Te bo danes zagotovo dobila, a njen protikandidat senator in Vermonta Bernard Sanders kljub temu ne namerava izstopiti iz tekme. Pravi, da bo odločitev kdo bo kandidat demokratske stranke na novembrskih volitvah za predsednika ZDA, sprejeta na konvenciji stranke julija v Filadelfiji.

Tiskovna agencija AP je do zdaj naštela okrog 2355 delegatov za Clintonovo, za zmago pa jih je potrebno zbrati 2383. Bernard Sanders jih ima okrog 1562 in četudi morda zmaga v Kaliforniji, Clintonove po seštevku delegatov ne bo dohitel ali prehitel, poroča STA.

Do konvencije bo Sanders prepričeval superdelegate, ki napovedujejo podporo Clintonovi, naj si premislijo in tam podprejo njega. Superdelegati so strankarski veljaki, ki lahko na konvenciji glasujejo po svoje mimo volje volivcev, vendar tega še niso storili, saj so vedno podprli kandidata, ki je zbral največ delegatov z volitvami.

Alan Minsky na portalu Truthdig piše, da so današnje volitve za volivce zgodovinska priložnost, da vplivajo na smer, po kateri bo šla politika ZDA. Če jih bo Sanders zaključil z zmago, bo to zmagovalni pečat za njegovo kampanjo, ki ne zahteva nič drugega kot radikalno spremembo ameriške politike in družbe, celo oživitev sodobne revolucionarne tradicije.

Če bi v Kaliforniji, Novi Mehiki in Montani premagal Clintonovo, dobil močno podporo v New Jerseyju, bi bil v enakem položaju, kot je bil leta 1976 republikanec Ronald Reagan. Bil bi tesni zasledovalec, ki je pripravljen državo voditi v novo smer. V primerjavi z Reaganom bi Sanders imel težje delo, saj ima proti sebi elito. Ne glede na to, bi njegove zmage v zadnjih državah poleg tega, da njegov program predstavlja bodočnost napredne politike, utrdile tudi prepričanje, da je zmagal v bitki idej.

Kandidat republikanske stranke Donald Trump pa se v zadnjih dneh sooča s tožbo udeležencev nepremičninskega tečaja imenovanega Trumpova univerza. Ti s tožbo zahtevajo vrnitev denarja, ker se počutijo prevarane. Trump je zbegal tudi najbolj slavnega teoretičnega fizika na svetu Stephena Hawkinga. Med pogovorom za britansko televizijo ITV je dejal, da je Trump demagog, ki je, kot vse kaže, privlačen za najmanjši skupni imenovalec.

Humorist Andy Borowitz se je v New Yorkerju pošalil, da je bila ta izjava za mnoge Trumpove privržence prezahtevna. Google je namreč takoj, ko je svojo ugotovitev izrekel, zabeležil povečanje iskanja izrazov »demagog«, »imenovalec« in »Stephen Hawking«.

Coreyu Lewandiowskemu, vodji Trumpove kampanje, pa je humorist Borowitz položil v usta besede, naj profesor Hawking v prihodnje raje spregovori v angleščini, če hoče Trumpu škodovati. In Hawking je to tudi takoj naredil. »Trump slab človek. Res slab človek,« naj bi v humoristovi domišljiji povedal nekemu novinarju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.