Intervju: Goran Klemenčič

V intervjuju z ministrom Klemenčičem sem opazil tudi svoje ime. Sploh ne protestiram, le malo poskušam razložiti. Ne strinjava se o nadomestnem zaporu. Jaz trdim, da za prekrške ne bi smel biti predviden, minister pa, da bi to pomenilo spodkopavanje zaupanja v vladavino prava. Že nekaj časa marsikje v EU velja priporočilo, da se za prekrške ne izreka zaporna kazen. Neplačilo kazni za prekršek pa niti prekršek ni, pa vendar gre lahko neplačnik v zapor. V resnici le zato, da morda zastrašujemo druge potencialne neplačnike in da vzbujamo vtis pravne države. Ministrova trditev, da bo z nadomestnim zaporom globa odslužena pomeni naslednje: upnik bo prav tako ostal brez denarja, kot če zapora ne bi bilo; število zapornikov se utegne kar povečati; stroški za prestajanje kazni pa utegnejo pri marsikom presegati dolgovani znesek. Finančno je torej za državo dvojna izguba, ki jo lajša le misel na dolžnikovo zasluženo trpljenje (pa naj stane, kar hoče – pravna država nima cene!).

Veseli me kompliment, da bi tudi minister mislil tako kot jaz, ko bi ne bil minister. Takrat bi bil, kot pravi, lepa akademska duša (kar je že bil – dodajam jaz). In veseli me, da je uvodoma omenil lepo politično dušo – francosko pravosodno ministrico, ki je taka tudi ostala. Pravočasno je namreč odstopila, ko je parlament sprejel zanjo nesprejemljive ukrepe. Razlika med njima je seveda očitna – naš minister si prizadeva za zapor in ni razloga za primerjavo z občutljivo Francozinjo.

In še preblisk iz zgodovine. Inkeri Anttilla je bila znamenita finska kriminologinja. Po nespornih raziskovalnih in eksperimentalnih dosežkih je leta 1975 kot skoraj šestdesetletna postala ministrica za pravosodje. Po njeni zaslugi so uvedli mnoge novosti v kaznovalno zakonodajo. Kakor jih je s čisto akademsko dušo raziskovala, tako jih je nespremenjene uveljavila kot ministrica in Finsko postavila na zemljevid skandinavske kriminalitetne politike, v marsičem pa tudi sicer naprednim sosedam za zgled. Bog nam ohrani lepo dušo, torej, kamorkoli se že selimo.

Dragan Petrovec, Ljubljana

" data-a-name="Dragan Petrovec, Ljubljana
" data-c-date="10. 6. 2016">

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.