Darja Kocbek

 |  Svet

"Moja politična revolucija se je šele začela"

Bernard Sanders

Bernard Sanders
© WikiCommons

Dobra dva tedna potem, ko je nekdanja državna sekretarka Hillary Clinton postala kandidatka demokratske stranke za predsednico ZDA, je njen tekmec senator iz Vermonta Bernard Sanders, ki še ni sporočil, da izstopa iz tekme, svojim podpornikom v New Yorku sporočil, da se je njegova »politična revolucija šele začela«. Volitve pridejo in gredo, a bolj pomembno je, da se politične in družbene revolucije nadaljujejo, pravi, poroča Guardian.

V sredo je Sanders priznal, da »ni videti«, da bo letos postal kandidat demokratske stranke za predsednika ZDA, a se je kljub temu uprl pritisku stranke, naj prizna poraz in podpre Clintonovo. Njegova podpora velja za ključno pri poenotenju razklane demokratske stranke. Njeni voditelji so izrazili skrb, da dalj časa, kot bo Sanders vztrajal v tekmi, več časa bo imel kandidat republikanske stranke Donald Trump, da pridobi njegove podpornike na svojo stran. Trump jih je v sredo povabil v svoj tabor z besedami, da je nasprotnik elit in zato nasprotje Clintonove.

Trumpa je v New Yorku omenil tudi Sanders. Zagotovil je, da bo naredil vse, da Trump ne bo postal predsednik. A nasprotovanje Trumpu ni dovolj. »Kar moramo narediti, je nadaljevati vizijo za spremembo te države,« je dejal. Bloomberg navaja, da skoraj polovica Sandersovih podpornikov ne namerava podpreti Hillary Clinton, 22 odstotkov jih namerava podpreti Trumpa. Laura Armes, 43-letna volivka iz Teksasa, pravi, da je članica demokratske stranke, a ne more voliti za še enega politika, ki je član elite, kot je Clintonova. Volila bo za Trumpa, čeprav se z marsičem, kar govori, ne strinja. Toda on ne bo odvisen od nikogar. »Kar vidiš, to dobiš,« pravi Laura Armes. Anketa Bloomberga je tudi pokazala, da si bo do novembra, ko bodo v ZDA volitve za predsednika države, premislilo in podprlo Clintonovo le 5 odstotkov podpornikov Sandersa.

Eric Brooks, 52-letni volivec iz San Francisca, zatrjuje, da nikoli ne bo volil Clintonove. Kot član stranke zelenih bo volil njeno kandidatko Jill Stein. Perry Mitchell, 31-letni volivec iz Baltimora, nikoli ne namerava glasovati za Clintonovo, ker je kandidatka korporacij. Enako pravi tudi njegov 23-letni brat Brady. Bako Nguasong, 31-letna podpornica Sandersa, razlaga, da je Clintonova gotovo manjše zlo od Trumpa, a ji ne zaupa. »Vem, da je Donald Trump zloben, je rasist in sovražnik žensk,« pravi. Toda Clintonova »ni za ljudi, je za denar«. Albert Arevalo in Debbie Braaten bosta novembra podprla Clintonovo, ker bi bil pravi podpornik Sandersa neumen, če ne bi volil demokrata.

Po poročanju Los Angeles Timesa je Sanders za program, o katerem bodo delegati demokratske stranke odločali na konvenciji, ki bo 25. julija v Filadelfiji, objavil seznam zahtev. Na tem seznamu med drugim ni predloga za uvedbo splošnega zdravstvenega zavarovanja, minimalne plače najmanj 15 dolarjev na uro, spremembe politike EU do Izraela in Palestincev, kar je zagovarjal v kampanji.

Hillary Clinton pravi, da želi izboljšati sistem zdravstvenega zavarovanja, ki ga je uvedel predsednik Barack Obama, ne želi pa ga postavljati na novo, podprla je zahtevo za dvig minimalne plače na 15 dolarjev na uro, ampak meni, da bi jo vlada morala dvigniti na 12 dolarjev na uro. So pa na Sandersovem seznamu teme, ki jim Clintonova nasprotuje, kot sta prepoved frackinga, pa uvedba davka na ogljik.

Newsweek pa ugotavlja, da se je Sanders kot senator vrnil v Washington bolj močan, kot je kadar koli bil.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.