Igor Mekina

 |  Svet

Funt v razmerju do dolarja na najnižji ravni v zadnjih 30 letih. Bodo cene v Veliki Britaniji začele rasti?

Britanski funt

Britanski funt
© Pixabay

Posledice odločitve o izstopu Velike Britanije iz EU se bodo očitno že zelo kmalu čutile v žepih britanskih davkoplačevalcev. Britanski funt je v razmerju do dolarja padel na najnižjo raven v zadnjih 30 letih, to pa sproža strah, da bodo cene v Veliki Britaniji kmalu pričele rasti. Cena delnic britanskih podjetij je padla za nekaj deset odstotkov, gospodarstveniki pa napovedujejo recesijo. Namesto rasti v gospodarstvu, ki je doslej veljalo za eno z najvišjimi stopnjami rasti v EU, Veliko Britanijo v naslednjem letu čakata recesija, leto zatem pa "rast" na ničelni stopnji. Kar seveda ni dobro.

Bonitetna hiša Moody's je gospodarska predvidevanja za Veliko Britanijo iz ocene "stabilno" že spremenila v "negativno". Posledice referenduma bodo po njihovi oceni prinesle "daljše obdobje negotovosti glede VB, z negativnimi posledicami za srednjeročno prognozo v državi." Mnogi Britanci, tudi tisti, ki so glasovali za "osamosvojitev" Velike Britanije, kaj takšnega niso pričakovali. Kljub zelo jasnim opozorilom o posledicah odhoda Velike Britanije iz EU.

Pred referendumom je britansko finančno ministrstvo ocenjevalo, da bi odhod VB iz EU vsako gospodinjstvo stal okoli 4.300 funtov (5.900 dolarjev) na gospodinjstvo. Zaradi tega naj bi se prihodki od davkov zmanjšali za okoli 30 milijonov funtov, ki bi jih morali nadomestiti novi davki na prihodke. zato naj bi bile cene nepremičnin v Veliki Britaniji do leta 2018 za 18 odstotkov nižje kot v primeru, če država ne bi zapustila EU.

Britanija ob tem uvaža kar za četrtino hrane, ki bi v prihodnjih letih lahko postala dražja. Leta 2015 je na primer Velika Britanija izvozila za 18 milijard funtov hrane in pijač, uvozila pa je za 38,5 milijard funtov hrane.

Obenem prav tako ne bo nič z domnevnimi 350 milijoni funtov, ki naj bi vsak teden odhajali v EU in bi jih bilo po oceni zagovornikov Brexita bolje vložiti v britansko zdravstvo. Vodja UKIP Nigel Farage je po referendumu prostodušno priznal, da so se pri teh številkah pač zmotili in da "tega ne bi smeli reči." Škodo bo utrpel tudi londonski City, saj si bodo večje banke za središče svojih podružnic najverjetneje izbrale nove centre v EU in ne v Londonu. Postopki glede tega naj bi bili že v teku. Za Veliko Britanijo bo postalo precej dražje tudi najemanje kreditov ter višje obresti za kredite. To pa pomeni manj denarja za šole, bolnišnice in ceste. "Pravo vprašanje je, kako hudo bo EU kaznovala Veliko Britanijo zaradi njene odločitve", ocenjuje Megan Greene, vodilni ekonomist Manulife Asset Management.

Nekateri komentatorji pa opozarjajo tudi na pozitivno plat odhoda Velike Britanije iz EU. padec funta bo pocenil britanski izvoz, s tem pa bodo britanski izdelki postali bolj konkurenčni na svetovnem trgu. Kot opozarja Timothy B. Lee na portalu Vox pa je odhod Velike Britanije tudi za EU priložnost za nujno potrebne reforme, ki se brez odhoda VB še dolgo časa ne bi zgodile. EU je namreč po eni strani omogočila prosto gibanje ljudi, kapitala in blaga na trgu z več kot pol milijarde ljudi, kar je dosežek "vreden obrambe". Toda po drugi strani EU vodijo slabe institucije, gospodarstvo pa temelji na slabo domišljeni skupni valuti. In zato, ker "evropske elite niso pokazale nobene pripravljenosti ali sposobnosti, da bi učinkovito rešile napake EU", trpijo milijoni ljudi. Ker pa je bila Velika Britanija del EU in ne del območja evra, so britanske odločitve doslej blokirale večje povezovanje evropskih institucij, kar je za območje z isto valuto nujno. Tudi zato je osem let po začetku krize nezaposlenost v Španiji in Grčiji še zmeraj nad 20 odstotki.

Znani ekonomist Milton Friedman je že leta 1997 zapisal, zakaj je evro slaba ideja; z različnimi valutami lahko namreč države v primeru kriz devalvirajo lastno valuto, s tem pa pocenijo izvoz in zmanjšajo vrednost dolga. Če tega mehanizma ni, potem je mogoče zmanjšati dolg samo z večjim "varčevanem", predvsem pa zmanjševanji plač in odpuščanji, kar vodi v recesijo. Od leta 2008 naprej vidimo, da je imel Friedman prav. "Če bi imele lastno valuto, bi Grčija in Španija uporabili devalvaciji za ekonomsko vzpodbudo. Sedaj, ko so v evropskem prisilnem plašču, pa morajo čakati na Evropsko centralno banko, da jim pomaga. ECB pa je bila tako obsedena z vzdrževanjem nizke inflacije, da Grčiji in Španiji nikoli ni dala potrebne pomoči," ocenjuje komentator VOX-a.

Rešitev za EU je zato skupna davčna politika. "Velik razlog za to, da ameriška skupna valuta, dolar, deluje dobro, je v tem, ker se državno obdavčevanje in poraba izvajata na zvezni ravni. Če Michigan doživlja gospodarski padec, medtem ko Texas doživlja gospodarski vzpon, država s prihodki bogatih Teksačanov plačuje prispevke za nezaposlenost in socialno varnost v Michiganu. Ta plačila so ekonomski blažilci, ki pomagajo zagotoviti, da nikoli ne vidimo 20-odstotne nezaposlenosti v eni državi, skupaj z cvetočim gospodarstvom v drugi državi," pojasnjuje Timothy B. Lee. ZDA imajo tudi integriran bančni sistem, v katerem Zvezne rezerve in državno zavarovalno podjetje zagotavlja solventnost bank, ne glede na težave vlad v posameznih državah ameriške federacije. Z drugimi besedami - EU bi se morala "spremeniti iz ohlapne konfederacije vlad" v "pravo vlado s pristojnostmi suverene države". Eden od velikih problemov s tem načrtom pa je bilo to, da Britanci niso imeli interesa za sodelovanje v tem projektu. In ker se niso pridružili območju evra, je bil njihov vložek v igri prav tako majhen, zato niso čutili potrebe da na ravni EU omogočijo še večjo centralizacijo.

Po drugi strani bi bila nenavadna tudi večja integracija območja evra brez Velike Britanije. Zato bi članice območja evra morale ali omogočiti Veliki Britaniji da ima na ravni EU pomembno besedo glede evra, v katerem Britanija sploh ni bila udeležena, ali pa da ustanovijo celo vrsto lastnih "vzporednih institucij" območja evra, ki bi delovale paralelno z institucijami EU. Nič od tega ne bi delovalo dobro. "V tem smislu je Britanija Evropi naredila uslugo, ko je zapustila EU. Britanija ni edina EU članica zunaj območja evra, vendar je daleč največja in najbolj vplivna," ocenjuje VOX. Evropo torej v prihodnosti čaka ali večja integracija v smeri evropske "federacije" - razen če v Nizozemski, Danski in še kakšni državi ne prevladajo ideje po podobnih nekaterih izstopih iz EU, kar prav tako ni izključeno. In tudi zato si EU verjetno ne bo mogla dovoliti, da bi Velika Britanija plačala "prenizko ceno" ob svojem odhodu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.