IK, STA

 |  Svet

V vojski bodo zdaj lahko odprto služili tudi transseksualci

Ameriška vojska

Ameriška vojska
© Flickr

Obrambni minister ZDA Ashton Carter je sporočil, da bodo lahko v oboroženih silah ZDA poslej odprto služili tudi transseksualci, ministrstvo pa bo plačalo vse stroške, ki so povezani s spremembo spola. Pentagon je pred petimi leti odpravil Clintonovo politiko "ne sprašuj, ne govori", ki je homoseksualcem dovoljevala služiti v oboroženih silah, če nihče ni vedel za njihovo spolno usmerjenost oziroma če tega niso javno razkrivali. 

Pentagon je pred petimi leti odpravil Clintonovo politiko "ne sprašuj, ne govori", ki je homoseksualcem dovoljevala služiti v oboroženih silah, če nihče ni vedel, da so homoseksualci.

Nova politika sedaj omogoča transseksualcem, ki so že v vojski, da tam tudi ostanejo, od 1. julija 2017 pa se bodo lahko takšni posamezniki tudi odkrito prijavljali na služenje vojaškega roka.

Ameriška vojska trenutno šteje okrog 1,3 milijona aktivnih pripadnikov, od tega jih je okrog 2500 transseksualcev. Rezervnih enot je okrog 825.000, od tega 1500 transseksualcev.

Pentagon bo začel plačevati za potrebno zdravljenje pri spremembi spola najkasneje od 1. oktobra. "Gre za nadarjene Američane, ki služijo z odliko, ali pa tiste, ki želijo priložnost, da služijo. Ne smemo dovoliti, da nam ovire, ki niso povezane z usposobljenostjo, onemogočijo novačenje ljudi, ki so sposobni opraviti svoje delo," je dejal Carter.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.