Izak Košir

 |  Družba

V Luki Koper delavci zablokirali vhod v pristanišče

Luka Koper

Luka Koper
© Dare Čekeliš

V Luki Koper so pred današnjo skupščino delničarjev vladale izredne razmere. Delavci so s stroji zablokirali vhod v Luko Koper in zahtevali preklic odpoklica nadzornikov, poroča TV Slovenija. Tovornjakom je bil onemogočen vhod v pristanišče, delo v Luki je bilo zaustavljeno, pri vhodu pa se je zbralo 200 delavcev. Slovenski državni holding (SDH) je nato z dnevnega reda današnje skupščine Luke Koper že umaknil predlog za menjavo nadzornikov, predsednik uprave SDH Marko Jazbec pa je napovedal svoj odstop.

"Poudarjam, da je bila odločitev o zamenjavi treh nadzornikov sprejeta strokovno in odgovorno, kar je s svojim sklepom potrdil tudi NS SDH. Vendar pa sem se ob vsem tem dogajanju in današnjih blokadah delovanja Luke Koper odločil, da se bom z NS SDH dogovoril za sporazumen odhod iz uprave SDH. Gre za načelnost in zvestobo vrednotam, v katere trdno verjamem in na podlagi katerih delujem. Verjamem in upam v to, da bo tistemu, ki bo vodil SDH, uspelo te vrednote uveljavljati še naprej. Ob tem si želim, da bo SDH uspelo zagotoviti, da politika in zasebni interesi ne bodo prevladovali v Luki Koper", je v izjavi za javnost zapisal Jazbec. 

"Zjutraj je prišlo do zaustavitve vseh delovnih procesov v pristanišču. Po prvih ugotovitvah naj bi šlo za spontani upor zaposlenih. Vodstvo družbe je nemudoma pristopilo najprej k ukrepom za zagotovitev varnosti življenja ljudi in premoženja ter požarne varnosti," so dogodke opisali v upravi Luke Koper, kjer se prioritetno ukvarjajo z iskanjem rešitev za ponovno vzpostavitev normalnega stanja.

Na skupščini delničarjev Luke Koper je bila v ospredju načrovana le ena točka: predlog SDH-ja za zamenjavo treh nadzornikov, poleg predsednice Alenke Žnidaršič Kranjc še Elen Twrdy in Andreja Šercerja.

Napetosti med Luko in državo so se po poročanju novinarke Radia Slovenija Nataše Ugrin Tomšič kopičile že dolgo, višek pa so dosegle s številkami, ki so za večinsko lastnico državo prenizke, a se je izkazalo, da so bile napačne. Sledilo je opravičilo, v isti sapi pa poziv, naj poslovanje Luke pregledata finančna uprava in Računsko sodišče. Nenadoma država ni zadovoljna niti s strategijo, anonimno pismo pa je razkrilo, da se grejo v Luki mafijske posle. Državni sekretar Metod Dragonja sicer ne verjame, da so navedbe iz pisma popolnoma verodostojne, a po njegovem mnenju potrjujejo poslovno prakso Luke. 

O projektu drugega tira, ki postaja izgovor za privatizacijo železnic in Luke Koper, je v prejšni Mladini pisal Borut Mekina: "Sredi devetdesetih, se spominja Bruno Korelič, eden najuspešnejših dolgoletnih predsednikov uprave Luke Koper, so predvsem Slovenski krščanski demokrati (SKD) zagovarjali stališče, da je treba Luko Koper razkosati in prodati, po vzoru privatizacije drugih velikih in nekoč uspešnih slovenskih podjetij. Njihova ideja je bila, da bi posamezne pomole v obliki koncesije »prodali« zasebnim podjetjem, se spominja Korelič, prvi pogoj za to idejo pa je bila ustanovitev pristaniške uprave, ki bi namesto Luke bdela nad terminali, te pa bi upravljali posamezni koncesionarji – zasebniki." Članek si lahko preberete tu

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.