NK, STA

 |  Svet

Dan ameriške neodvisnosti v znamenju poostrene varnosti

Danes v ZDA praznujejo Dan neodvisnosti.

Danes v ZDA praznujejo Dan neodvisnosti.
© WikiCommons

Za današnji Dan ameriške neodvisnosti je minister za domovinsko varnost ZDA Jeh Johnson napovedal poostrene varnostne ukrepe na letališčih, železniških postajah in podobnih logističnih križiščih. Motiv je torkov teroristični napad na letališču Atatürk v Istanbulu, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo 45 ljudi, približno 250 jih je ranjenih. Domnevno je napad snoval Čečen Ahmed Čatajev, sicer rekrut skrajne organizacije Islamska država (IS), dva izmed treh samomorilcev pa so identificirali kot Rusa

Poostren varnostni nadzor na Dan ameriške neodvisnosti pa že od 11. septembra 2001, datuma terorističnega napada na Svetovni trgovinski center (WTC), ni nič posebnega. Že leta 2002 je na ta praznik  v ZDA vladalo obsedeno stanje; zračni prostor so nadzorovala vojaška letala, veljala je totalna prepoved letenja nad nekaterimi nacionalnimi spomeniki (najbolj znan je Kip svobode), Američane pa so varovale posebne protiteroristične enote. FBI je državne varnostne organe pred praznikom opozarjal na zaznavanje povečane izmenjave sporočil med terorističnimi operativnimi centri v tujini, ne sicer konkretno glede napada v ZDA. Nekatera ameriška veleposlaništva so takrat celo odpovedala proslave in praznovanja ob dnevu neodvisnosti.

"Predsednik je mrtev. To je žalosten 4. julij," so se glasili tviti ameriške televizijske postaje Fox News 4. julija 2011, kako naj bi bil ameriški predsednik Barack Obama ubit v atentatu med predvolilno turnejo v zvezni državi Iowa. Kasneje se je izkazalo, da je bil profil na Twitterju tarča hekerskih napadov. Tik pred poročanjem o predsednikovi smrti je bilo namreč s profila televizije poslano sporočilo: "Pravkar smo dobili nazaj dostop do našega profila na Twitterju in elektronske pošte. Vse najboljše ob 4. juliju."

Leta 2014 so se pred 4. julijem ameriške oblasti bale, da teroristične skupine razvili eksplozive, ki jih detektorji kovin ne bi zaznali in bi jih lahko pretihotapili mimo varnostnikov na letališčih. Tako naj bi na letališčih opravljali posebne preglede potnikov in njihove prtljage, predvsem čevlje ter elektronske naprave. Jeh Johnson je odredil okrepljene ukrepe na nekaterih letališčih v Evropi in Bližnjem vzhodu z neposrednimi poleti v ZDA in povedal, da z zavezniki v tujini delijo pomembne informacije. Tako je kmalu poostrila varnostne ukrepe tudi britanska vlada, ki je potnike pomirjala z izjavo: "Pomembno je sodelovanje z ameriškimi partnerji in drugimi državami, da se uvedejo ukrepi na letališčih po svetu, ko se zaznajo nove grožnje."

Leta 2014 je 4. julija praznovanju in piknikom na prostem pretilo tudi slabo vreme. Tropska nevihta Arthur je severu ZDA prinesla neurja in dež, prebivalcem obale Severne Karoline pa v obliki šibkega orkana močne tokove, nevarne za plavalce.

Tik pred lanskim dnevom neodvisnosti so se v ZDA vrstila medijska poročila o napadih morskih psov na vzhodni obali. V tistem času se po svetu sicer niso zgodili hujši teroristični napadi, a zvezne in lokalne policije niso želele tvegati. Večja mesta so preplavili policisti, predvsem na postajah javnega prevoza, čeprav so politiki zatrjevali, da ni nobenih posebnih groženj.

˝Pozornost javnosti lahko pomaga odkriti morebitne teroristične naklepe,˝ je letos tik pred 4. julijem pozval Američane Johnson, naj kljub previdnosti slavijo nacionalni praznik kot vedno. Za Američane okrepljeni varnostni pregledi v poletni turistični sezoni pomenijo daljše vrste na letališčih, a Johnson poudarja, da varnost zaradi morebitne muhavosti potnikov ne sme biti okrnjena, uprava za varnost v prometu pa v kratkem načrtuje zaposlitev več uslužbencev.

Američani 4. julij praznujejo že skoraj 150 let, na ta dan pa obeležujejo razglasitev Deklaracije neodvisnosti, s katero so se leta 1776 osamosvojili od britanskega imperija. Na ta dan potujejo k družinam, prirejajo žar piknike v naravi in večerne ognjemete, odvijajo pa se tudi že tradicionalna tekmovanja v goltanju hrenovk, hamburgerjev in piva.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.