Izak Košir, STA

 |  Svet

Svetovalec nekdanjega predsednika obsojen na dosmrtno ječo 

© YouTube

Linga Jihuo, svetovalca nekdanjega kitajskega predsednika Hu Jintaa, so zaradi korupcije, nezakonite pridobitve državnih tajnosti in zlorabe oblasti obsodili na dosmrtni zapor. Po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua, je Ling priznal krivdo in se odpovedal pritožbi na odločitev sodišča. Sodni proces proti njemu je v tajnosti potekal zadnjih nekaj mesecev.

Linga so aretirali pred skoraj letom dni. Že decembra 2014 so proti njemu uvedli preiskavo zaradi "resnih disciplinskih kršitev", kar običajno pomeni korupcijo. Pred tem je junija istega leta komunistična partija sprožila preiskavo proti njegovemu bratu Ling Zhengceju, prav tako zaradi resnih disciplinskih kršitev. Ling Zhengce je bil podpredsednik politične posvetovalne konference v provinci Shanxi.

59-letni Ling se znašel pod sojem medijskih žarometov že leta 2012, ko je njegov sin Ling Gu umrl v nenavadni nesreči s ferrarijem v Pekingu. 23-letni Ling Gu je bil gol, poleg njega pa sta bili še dve dekleti, ena popolnoma gola, druga pa napol slečena. Obe sta bili v nesreči hudo poškodovani.

Čeprav kitajski mediji o nesreči niso poročali, so se kitajski uporabniki svetovnega spleta spraševali, kako si lahko sin partijskega funkcionarja privošči športen avto za pet milijonov juanov (650.000 evrov).

Ling je bil po nesreči odstavljen s položaja direktorja generalnega urada partije in bil razporejen na nižji položaj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.