Izak Košir, STA

 |  Svet

Slovenija je postala pridružena članica Evropske vesoljske agencije

Osrednja kontrolna soba Evropske vesoljske agencije

Osrednja kontrolna soba Evropske vesoljske agencije
© WikiCommons

Slovenija je včeraj v Parizu podpisala sporazum o pridruženem članstvu v Evropski vesoljski agenciji (ESA). Namen sporazuma, ki ga je podpisal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, je krepiti sodelovanje na področju vesoljskih raziskav in tehnologij. Hkrati predstavlja priložnost za sodelovanje slovenskih podjetij pri vesoljskih dejavnostih.

Slovenija je imela od novembra 2010 v okviru ESA status evropske sodelujoče države, ki je bil povezan s sodelovanjem v posebnem petletnem programu (PECS). S podpisom pridružitvenega sporazuma bo postala pridružena članica ESA, kar predstavlja vmesni korak na poti do polnopravnega članstva v agenciji.

Sporazum spodbuja sodelovanje v miroljubne namene med evropskimi državami na področju vesoljskih raziskav in tehnologij ter njihove uporabe v vesolju. Po ocenah ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo se bo s sklenitvijo pridružitvenega sporazuma okrepilo tudi poslovno povezovanje podjetij vesoljske industrije ne le na evropski, ampak tudi na mednarodni ravni. Mnoga slovenska podjetja so že izrazila interes za sodelovanje v programih in projektih na področju navigacije in vesoljske tehnologije.

ESA ima 22 članic, in sicer 20 držav EU ter Norveško in Švico. ESA tesno sodeluje z Evropsko unijo v okviru Evropske strategije za vesolje, skupaj pa sta oblikovali tudi Evropsko vesoljsko politiko ter programa Galileo za globalno satelitsko navigacijo in program opazovanja Zemlje Copernicus.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.