Mladina, št. 26

Nezaposljivi in invalidni

Spoštovani,

v prispevku »Nezaposljivi in invalidni«, objavljenem 1. 7.  2016 v Mladini, pišete o diskriminatorni obravnavi Romov pri Zavodu RS za zaposlovanje.

Z zapisanimi očitki, ki letijo na zavod za zaposlovanje,  se  ne strinjamo, saj ocenjujemo, da  je problematika zaposlovanja Romov  izjemno kompleksna tako zaradi nizke izobrazbene ravni Romov kot tudi pomanjkljivih splošnih znanj in funkcionalne pismenosti, slabših socialnih kompetenc in življenjskih pogojev ter odklonilnega odnosa nekaterih delodajalcev do zaposlovanja Romov. Prav zato  menimo, da ni korektno prelaganje odgovornosti na Zavod RS za zaposlovanje za reševanje številnih odprtih vprašanj Romske populacije, še posebej, ker ni osnovano na dejstvih in realnih podatkih in predvsem zato, ker naš zavod tej skupini prebivalstva posveča pozornost.  Takšna stališča so zavajujoča, zato prosimo za objavo odgovora v časniku Mladina v skladu z Zakonom o medijih.

Kot prvo zavračamo trditev, navedeno v prispevku, da gre pri Uradu za delo Ljubljana za »večjo sistemsko diskriminacijo Romov na področju zaposlovanja. Presenečajo nas tudi  izjave Natalije Djoković  iz društva Mozaik v tem kontekstu, saj po naših informacijah  sodelavci Urada za delo Ljubljana z omenjenim društvom oz. predstavnico niso sodelovali.

Ker bi želeli širše osvetliti sliko omenjene problematike, naj omenimo, da je bilo konec maja 2016  pri Zavodu RS za zaposlovanje prijavljenih 102.289 brezposelnih oseb, od tega 2.567 Romov. Pri Uradu za delo Ljubljana, ki je v konkretnem primeru posebej izpostavljen, je bilo v zadnjem letu in pol prijavljenih manj kot 50 Romov na mesec. Sedem tistih, ki so bili prijavljeni pri ljubljanskem uradu za delo, se jih je do konca letošnjega maja zaposlilo, osem se jih je samih odjavilo ali so se preselili, samo pri enem Romu je bila ugotovljena začasna nezaposljivost. Nezaposljivost zaradi invalidnosti ni bila ugotovljena pri nobenem Romu. Podobno velja za celotno Slovenijo. Do konca maja smo iz evidence brezposelnih oseb izpisali 402 Roma, od tega se jih največ zaposlilo, pri 11 pa je bila ugotovljena začasna nezaposljivost.

Prav tako tudi ne drži informacija, da zavod za zaposlovanje ne vključuje te skupine v programe aktivne politike zaposlovanja. Romom namreč zagotavljamo intenzivno osnovno in poglobljeno karierno svetovanje in jih prednostno vključujemo v različne storitve za trg dela. Za primer naj navedemo, da je bilo leta 2015  v programe aktivne politike zaposlovanja in delavnice vseživljenjske karierne orientacije skupaj vključenih 564 Romov. Od tega jih je bilo 134  v javnih delih. V javnih delih je bilo v prvih petih mesecih 2016 vključenih 96 Romov, največ v program Pomoč Romom pri socializaciji. Pri tem naj še poudarimo,  da so Romi lahko vključeni v javna dela do dve leti, ostale brezposelne osebe pa največ eno leto. Posebej za Rome izvajamo tudi program Pomoč pri urejanju romskih naselij. 

Kriteriji in postopki za ugotavljanje zaposljivosti so za vse brezposelne osebe enaki. Zavedamo se, da  so ranljive skupine zaradi slabšega socialno ekonomskega položaja izpostavljene večjim zdravstvenim tveganjem, kar nedvomno vpliva na slabše zaposlitvene možnosti osebe. Rehabilitacijske komisije pri Zavodu za vse brezposelne osebe, torej  tudi za Rome, po enakih merilih skrbno, strokovno in  celovito preverjajo obstoj trajnih posledic telesne ali duševne okvare ali bolezni, težave pri dejavnostih, ki vplivajo na zaposljivost in ovire pri vključevanju v delovno okolje na način, kot ga opredeljuje mednarodna klasifikacija funkcioniranja, invalidnosti in zdravja. Ocena zaposljivosti je izdelana po standardih storitev zaposlitvene rehabilitacije in na podlagi evalvacije poročil izvajalca zaposlitvene rehabilitacije. Odločba o nezaposljivosti ne pomeni trajne nezaposljivosti, saj v primeru spremembe izdelamo novo oceno zaposljivosti. Pri začasni nezaposljivosti  predvidevamo, da se oseba vrne na trg dela, ko s pomočjo centra za socialno delo uredi osebne okoliščine, ki jo pri tem ovirajo. V letu 2017 se bodo začeli izvajati programi socialne aktivacije, kjer bodo Romi pomembna ciljna skupina.

Za konec naj še poudarimo, da zavod za zaposlovanje zelo dobro sodeluje z romskimi organizacijami - na nacionalnem in regionalnem nivoju sodelujemo s številnimi vladnimi in nevladnimi organizacijam, sodelavci iz uradov za delo aktivno sodelujejo v lokalnem okolju pri aktivnostih za socialno in zaposlitveno vključevanje Romov. Prav tako poudarjamo, da svetovalci zaposlitve  namenjajo Romom daljši čas za svetovanje in da so Romi  prednostna skupina pri vključevanju v ukrepe aktivne politike zaposlovanja.

Glede na vse našteto menimo, da  pri vključevanju Romov na trg dela s strani zavoda za zaposlovanje nikakor ne gre za diskriminacijo v negativnem pomenu.

Lep pozdrav,

Tanja Podobnik Zec, Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.