Igor Mekina

 |  Svet

Trump hvali Sadama Huseina

Donald Trump, zvezda ameriških televizij

Donald Trump, zvezda ameriških televizij
© CNN / YouTube

Najverjetnejši predsedniški kandidat republikancev Donald Trump je z nekaterimi svojimi komentarji o iraškem diktatorju Sadamu Huseinu znova izzval pozornost v ZDA. Dejal je, da je bil Sadam Husein "resnično slab človek", vendar mu je priznal veliko kvalitet, ko je šlo za vprašanje ravnanja s teroristi. Trump je namreč nekdanjega ameriškega nasprotnika pohvalil predvsem glede tega, kako "dobro" je znal opraviti s teroristi. Spomnil je, da jim Sadam Husein "ni prebiral njihovih pravic in se z njimi ni pogovarjal". Bili so teroristi in konec, je dodal Trump. Toda sedaj je po njegovem mnenju "Irak Harvard za terorizem" in "če želite biti terorist, potem greste v Irak".

Najverjetnejša demokratska kandidatka za predsednico države Hillary Clinton, ki ima sama te dni sicer velike težave zaradi nepravilnega ravnanja s strogo zaupnimi sporočili na svojem zasebnem računalniškem strežniku, pa je Trumpove besede s pomočjo svojih sodelavcev takoj izkoristila. Njen višji politični svetovalec Jake Sullivan je dejal, da Trumpovo "občudovanje diktatorjev očitno nima meja". Njegovi komplimenti brutalnim diktatorjem in napačne lekcije, ki se jih je naučil iz zgodovine znova kažejo, "kako nevaren bi bil kot vrhovni poveljnik ter kako neprimeren je za položaj, za katerega kandidira".

To seveda ni prvič, da se Donald Trump na ta način izraža o diktatorjih. Oktobra je v pogovoru za NBC dejal, da bi bil Bližnji vzhod danes boljši, če bi bila Moamer Gadafi v Libiji ali pa Sadam Husein še zmeraj na oblasti. "To niti ni neko vprašanje," je dejal Trump. Na shodu v mestu Franklin v zvezni državi Tennessee je dejal, da kljub Huseinovi zločinski vladavini v Iraku v tej državi "ni bilo teroristov" medtem ko je vladal Husein.

"Ali veste, kaj je po navadi pripravil teroristom ? Enodnevni proces in potem jih je postrelil ... in enodnevni proces je po navadi trajal pet minut, ne ? In tam ni bilo nobenega terorizma." Še bolj nerodno pa je bilo to, da Trump ni samo hvalil takšnega postopanja zoper teroriste, pač pa je kot upravičeno sprejel tudi uporabo kemičnega orožja v Iraku. Decembra je na shodu v Hilton Headu v Južni Karolini Trump zavzel dobrohoten pristop tudi do iraške uporabe kemičnega orožja. "Sadam Husein vrže malo plina in vsi ponorijo. Oh, on uporablja plin," je dejal Trump in dodal, da so bili nato v državi "stabilizirani". 

Kljub Trumpovim neprimernim besedam o Sadamu Huseinu in njegovih dosežkih pa je v kritiki dosedanje ameriške zunanje politike na Bližnjem vzhodu, za katero je v precejšnji meri soodgovorna tudi Hillary Clinton, tudi nekaj zrn resnice. To kaže tudi vest iz Iraka o tem, kako danes Kadim al Jaburi, mož, ki je aprila 2003 z macolo zrušil kip Sadama Huseina, ki je stal sredi Bagdada, danes gleda na ta dogodek. Trinajst let zatem je namreč po poročanju revije Time dejal, da obžaluje rušenje kipa in vsega, kar je sledilo. "Ko grem danes mimo zrušenega kipa čutim bolečino in sramoto. In se sprašujem, zakaj sem zrušil kip?," se sprašuje Kadim al Jaburi.

Po državljanski vojni, ki je sledila invaziji na Irak leta 2003 je namreč dežela postala žrtev ekstremizma in terorizma ter varno mesto za razvoj Islamske države. Področje, ki ga nadzoruje v Siriji in Iraku se je v zadnjih mesecih sicer močno skrčilo, vendar za veliko ceno, saj so teroristi udarili z novimi napadi. Samo v zadnjem je v Bagdadu umrlo najmanj 250 ljudi v šiitski četrti. Vsako leto so stvari slabše. Včasih smo imeli korupcijo, notranje borbe, uboje, rope. Sadam je odšel, toda na njegovem mestu imamo sedaj tisoč Sadamov," trdi mož, ki je zrušil Sadamov kip in danes živi v libanonski prestolnici Bejrut, tako kot še milijon beguncev iz Iraka.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.