Uredništvo

 |  Družba

"Obračam se na vas, ki ste tiho oziroma morate biti tiho"

Peticija na spletni strani Avtorji.net

Peticija na spletni strani Avtorji.net
© Avtorji.net

"Obračam se na vas, ki ste tiho oziroma morate biti tiho. Na vas, dragi slovenski avtorji, ki vam je vodstvo Sazasa odvzelo glasovalne pravice. Na vas, ki ste po besedah predsednika Sazasa Matjaža Zupana rekreativci. Govorim torej vam, slovenski ustvarjalci, ki vam ni dovoljeno niti poslušati, kaj se dogaja na skupščinah Sazasa. Na zadnji skupščini sta bila z grožnjo, da bodo ukrepali varnostniki, odstranjena dva avtorja, ki sta želela samo poslušati razpravo," je peticijo, ki jo najdete tu, uvodoma predstavil avtor in glasbenik Matjaž Jelen. Dodal je, da se obrača na vseh 5.900 članov Sazasa, za katere pravi, da jim je bila odvzeta pravica, da odločajo o tem, kam bo nakazan njihov denar oziroma kako se bo delil. Na spletni strani je poudarjeno tudi, da osebni podatki podpisnikov ne bodo prikazani javno. 

Jelen nadaljuje, da se denar, ki ga je Sazas pobral v imenu avtorjev, "troši za zasebne detektive, milijonske varščine, visoke sejnine, drage nakupe nepremičnih". "Vaš denar se prek zunanjega izvajalca vrača v žepe tistih, ki trdijo, da delajo za dobro vseh avtorjev. Na skupščini, ki je bila v četrtek, je okoli 15 ljudi v imenu vseh nas odločalo o 15 milijonov evrov denarja, kolikor so znašali prihodki v letu 2015. Taisti ljudje so tudi tisti, ki obiskujejo poslanske skupine in parlamentarne seje, na katerih poudarjajo, da delajo v dobro nas vseh avtorjev," nadaljuje Matjaž Jelen. 

Podporniki peticije s prvopodpisanim Matjažem Jelenom menijo, da želi vodstvo Sazasa za vsako ceno preprečiti sprejem novega zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic. Za to navajajo tri razloge:

  • ker 19. člen določa, da smo lahko vsi avtorji člani kolektivne organizacije in nam ni treba plačati članarine;
  • ker 23. člen določa, da ima lahko vsakdo od nas vsaj en glas;
  • in ker 29. člen določa, da mora vodstvo Sazasa razkriti vse svoje plače, honorarje, druge prejemke in ugodnosti.

"Nov zakon torej pomeni, da bomo končno imeli vsi avtorji vsaj minimalno glasovalno pravico in da je konec skrivalnic z nakazili milijonov evrov našega denarja na zunanje izvajalce," zaključuje Jelen, prvi pobudnik peticije. 

Kot je še napisal na spletni strani peticije od Sazasa že več let čaka odgovore na vprašanja. Kot trdi, ga je denimo zanimalo, koliko je SAZAS plačeval za najem novih prostorov, čeprav je imel prazne prostore v Ljubljani in koliko so stale razne študije. Kljub temu, da je ostal brez odgovorov, naj bi ga vodstvo Sazasa celo kazensko ovadilo. Jelen poudarja, da je Sazas za odvetnike, ki so proti avtorju vložili kazensko ovadbo, plačal prav z denarjem avtorjev.

Prvopodpisani se na strani peticije sprašuje tudi, kako Sazas obračunava izplačila honorarjev avtorjem: "Tudi tega ni znal nihče natančno pojasniti. Nihče točno ne ve, kako se izračuna znesek. Mnogi avtorji dvomijo v pravilnost izračunov. Na skupščinah se z velikim številom glasov, ki odražajo prihodek avtorjev, pojavljajo avtorji, ki že dolgo niso več aktivni. Veliko glasov imajo tudi avtorji, ki so aktivni, ampak niso uspešni."

Spletna peticija se zavzema za večjo transparentnost Sazasa, o katerem je bilo v zadnjih letih v medijih napisanega že marsikaj. In zdi se, da se v ospredju njegovih kritikov pojavljajo vedno eni in isti očitki. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.