Izak Košir, STA

 |  Politika

Desus podpira le še 1,4 odstotka vprašanih, Erjavec izpadel z lestvice priljubljenosti 

Čas za klic v sili?

Čas za klic v sili?
© Borut Krajnc

Prva poletna anketa časnika Delo kaže na precejšen upad podpore strankam. Na prvem mestu ostaja SDS, druga je SD, tretja po podpori pa NSi. Med politiki je najbolj priljubljen predsednik republike Borut Pahor, precej podpore je izgubil premier Miro Cerar, zunanji minister Karl Erjavec pa je z lestvice celo izpadel. Nič bolje pa ne kaže njegovi stranki Desus, ki ima trenutno najnižjo podporo doslej. 

Če bi bile volitve to nedeljo, bi 10,5 odstotka vprašanih še vedno glasovalo za SDS. Na drugo mesto pa bi se z 8,6 odstotka podpore uvrstila SD, ki ji v zadnjem času podpora raste. 

Na tretjem mestu je NSi s 4,8 odstotka glasov, kar je najvišja podpora za to stranko v letu dni. Še prejšnji mesec bi po podatkih ankete Dela NSi volilo 1,6 odstotka vprašanih. Četrta po podpori je Združena levica s 4,6 odstotka podpore, kar je bistveno manj kot pretekli mesec (6,7 odstotka). Peto mesto po podpori ima vladajoča SMC, ki se ji je v primerjavi z junijem podpora nekoliko popravila (s 3,4 odstotka na 3,7 odstotka).

Kot smo omenili je največ podpore izgubila stranka Desus, ki trenutno znaša zgolj 1,4 odstotka in je najnižja doslej.

Podpora pa narašča zunajparlamentarnima strankama SLS (z 0,8 odstotka na 3,1 odstotka), ki se je v zadnjih dneh zaradi razprtij z Marjanim Podobnikom ponovno znašla v središči pozornosti in Jelinčičevi SNS, ki se je z enega odstotka povzpela na 2,6.

Tudi julija je med volivci zaznati veliko stopnjo apatije, saj se volitev ne bi udeležilo, ne bi volili nobene stranke ali pa ne vedo, katero stranko voliti, skoraj 60 odstotkov sodelujočih v Delovi anketi.

Sedanja vlada ima po anketi Dela najnižjo podporo v javnosti doslej, saj ji je ta podelila srednjo oceno 2,23. To pomeni, da vlado podpira dobra desetina, ne podpira je skoraj 60 odstotkov vprašanih, srednjo oceno pa ji podeljuje dobra četrtina sodelujočih v anketi.

Na barometru priljubljenosti politikov Dela na prvem mestu vztraja predsednik republike Borut Pahor, ki mu je podpora še zrasla. Sledijo mu evropska komisarka Violeta Bulc ter evropska poslanca Tanja Fajon in Lojze Peterle. Peti je Dejan Židan, ki pa je v mesecu dni nekaj podpore vseeno izgubil.

Popularnost je padla tudi poslancu ZL Luki Mescu, a še vedno ostaja med desetimi najbolj priljubljenimi politiki v državi, predsednik vlade Miro Cerar pa se je znašel v zadnji četrtini barometra. Kot smo omenili pa je z lestvice izpadel zunanji minister Karl Erjavec, prav tako na lestvici ni več predsednika SDS Janeza Janše. Na lestvico 20 najbolj priljubljenih politikov pa se vračata nepovezana poslanka Alenka Bratušek ter poslanec SDS Vinko Gorenak.

Anketo je za uredništvo Dela med 30. junijem in 2. julijem ter 4. in 7. julijem na reprezentativnem vzorcu 600 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.