Maja Novak

 |  Družba

Težko je biti Slovenec, a lahko nas je sram

© Borut Krajnc

Preljubi Slovenci! Če vam je po mesecu dni nadležno pompoznega praznovanja dneva državnosti že zmanjkalo zamisli, s čim se še peteliniti, je tu veličasten dosežek, ki ste ga morda spregledali, a ga kaže omeniti: v 25 letih neodvisnosti smo postali analfabeti. Tako je pokazala raziskava »spretnosti« odraslih, ki je potekala znotraj držav OECD in med katero smo se pri preverjanju pismenosti, znanja računanja in sposobnosti reševanja problemov v tehnološko razvitih okoljih uvrstili pod povprečje; drugače povedano, na testu je pogrnil vsak četrti.

Ker je precejšen del od 5330 Slovencev, starih od 16 do 65 let, ki jih je zajela raziskava, šolske klopi gulil že po osamosvojitvi, moramo zasluge za to pač pripisati sebi, ne Šuvarjevim skupnim šolskim jedrom, ki so med prvimi podžgala nezadovoljstvo nad nekdaj skupno državo, niti kateremu drugemu zlonamernemu dejanju zunanjih sovragov. Ne, ne, da bi postali butasti, smo se dolga leta trudili kar sami, in prav je, da smo ponosni na to.

Več

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.