IK, STA

 |  Politika

Britanci imajo po dolgem času spet premierko

Theresa May, nova britanska premierka

Theresa May, nova britanska premierka
© Flickr

Potem ko je David Cameron po šestih letih odstopil s položaja britanskega premierja, je kraljica Elizabeta II. na zasebnem sprejemu v Buckinghamski palači novo vodjo konservativcev in dosedanjo notranjo ministrico Thereso May uradno pozvala k oblikovanju nove vlade. 59-letna Mayjeva je s tem postala druga premierka v zgodovini države. A prej kot z nekdanjo britansko predsednico vlade "Železno lady" Margaret Thatcher, jo primerjajo z nemško kanclerko Angelo Merkel. Cameron za Thereso May pravi, da je odlična pogajalka, kar bo ključno za prihajajoče pogovore z Evropsko unijo (EU). 

Prve člane vlade naj bi po poročanju BBC predstavila še danes, dokončno pa naj bi vlado preoblikovala do petka. Nova vlada naj bi se prvič sestala 19. julija. Cameron je odstop z mesta vodje konservativcev in ministrskega predsednika napovedal po junijskem referendumu, na katerem so se britanski volivci izrekli za izstop države iz EU. Odstop je danes ponudil kraljici, ki ga je pričakovano sprejela.

59-letna Mayjeva je v ponedeljek postala predsednica vladajoče konservativne stranke, s tem pa ji je pripadel tudi položaj predsednice vlade.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.