Izak Košir, STA

 |  Politika

Hojsa vrgli iz NSi

Zapis Aleša Hojsa na Twitterju

Zapis Aleša Hojsa na Twitterju
© Twitter

Predsednika Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Aleša Hojsa so izključili iz stranke NSi. Kot je povedal za STA, ga odločitev ni presenetila in se nanjo ne namerava pritožiti, svoji nekdanji stranki pa očita, da je vedno bolj "polna sama sebe". Hojs je nazadnje "paktiral" s predsednikom SDS Janezom Janšo, s katerim sta bila na prireditvi Za mojo Slovenijo tudi edina govornika, preostali del stranke NSi je namreč proslavo na Trgu republike bojkotiral.

Hojs je na Twitterju zapisal, da je do izključitve prišlo, ker je "ponižal uglednega člana, ki je zaradi Kučana izstopil iz predsedstva VSO". Za STA je pojasnil, da je po mnenju izvršilnega odbora NSi pri organizaciji prireditve VSO ob dnevu državnosti v "nasprotju z dogovorom samovoljno odločil", da predsednik prve demokratične vlade in evropski poslanec Lojze Peterle ni primeren govorec.

Na ta način naj bi ponižal uglednega člana NSi ter pokazal nespoštovanje do lastne stranke, poleg tega pa naj bi večkrat nastopil neprimerno in žaljivo, je po Hojsovih besedah zapisano v obrazložitvi sklepa izvršilnega odbora NSi.

Odločitev Hojsa ni presenetila, presenetil ga je le način, kako je bila sprejeta. Njegova zgodba z NSi zaključena, je še pojasnil. Prav tako ga izključitev ni preveč prizadela, do svoje zdaj že nekdanje stranke tudi ne goji zamer. "Edina zamera je ta, da gre stranka po moji oceni vedno bolj v smer politike Fructala, 'poln sebe'. Matej Tonin pa vedno bolj spominja na Radovana Žerjava," je še dejal.

Za njegovo nadaljnje politično delovanje so sicer odprte še vse možnosti, od ustanovitve nove stranke, do priključitve kateri od obstoječih ali kateri od strank v ustanavljanju, je še pojasnil. V NSi pojasnil še ne dajejo, bodo pa to predvidoma storili jutri na dopoldanski novinarski konferenci.

Spor med NSi in Hojsem, ki je hkrati član strokovnega sveta SDS, ima sicer že dolgo brado. Znova se je zaostrilo ob nedavni proslavi VSO ob dnevu državnosti (Za mojo Slovenijo), ko je Hojs Lojzetu Peterletu sporočil, da ni primeren govorec na proslavi. Peterle je namreč izstopil iz predsedstva VSO, potem ko je združenje vložilo kazenske ovadbe zoper štiri nekdanje člane predsedstva republike, med njimi nekdanjega predsednika Milana Kučana. 

Po takratnih navedbah NSi je zaradi Hojsove odločitve prišlo do popolnega razkola v organizacijskem odboru in v združenju, kar pa je Hojs tedaj zanikal. Na vprašanje, ali, glede na različne poglede z NSi, še ostaja član stranke, pa je Hojs odgovoril, da je član te stranke "od njenega začetka, tako da mislim, da je to vprašanje v danem trenutku brezpredmetno".

Udeležbo na prireditvi Za mojo Slovenijo sta odpovedala nadškof Stanislav Zore in starosta desnice Ivan Oman, proslave pa se nista udeležila ne Peterle ne predsednica stranke Ljudmila Novak. Tako so se odnosi med NSi in SDS še bolj zaostrili. Novakova je članom NSi poslala tudi pismo, s katerim je po njenih navedbah želela člane seznaniti z ozadji napadov predsednika SDS Janeza Janše. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.