NK, AT, STA

 |  Družba

Evald Flisar odstopil z mesta predsednika slovenskega centra PEN

Evald Flisar je svoje seksistične izjave videl kot nedolžno šalo in kompliment.

Evald Flisar je svoje seksistične izjave videl kot nedolžno šalo in kompliment.
© Borut Krajnc

Evald Flisar je odstopil z mesta predsednika slovenskega centra PEN. ''Ti si pa lepa in seksi in samozavestna, kar vse človek pričakuje od perspektivne intelektualke, kritičarke, avtorice in bogve, kaj še vse,'' je le eden izmed odzivov, ki ga je Evald Flisar poslal mladi kritičarki Anji Radaljac, ko je na uredništvo revije Sodobnost poslala prošnjo za delo. Anja Radaljac se je za pisanje kritik začela dogovarjati s Flisarjem, ki je odgovorni urednik Sodobnosti. Ob njegovih vedno bolj seksističnih opazkah ga je med dopisovanjem opozorila, da se ob njegovem načinu komuniciranja počuti nelagodno, Flisar pa ji je na to odgovoril, da bo moral žal odkloniti sodelovanje z njo. Anja Radaljac se je nato odločila elektronsko pošto javno objaviti; vsebina dopisovanja je v javnost najprej prišla na Radiu Študent. 

Flisar je v svoji odstopni izjavi ekskluzivno za Delo pojasnil, da ne odstopa zaradi peticije, ki jo je objavila Airbeletrina, "ne zaradi neznosno nizkotnega blatenja" njegove osebe v medijih. Kot je zapisal, je odstop napovedal že pred meseci, a so ga kolegi v upravnem odboru prosili, naj tega ne stori. Za odstop se je zdaj odločil, je pojasnil, zaradi izjave članic ženskega odbora PEN Mire, ki so ga pozvale k integriteti in ohranitvi integritete PEN.

Kar zadeva angažiranje Anje Radaljac pri Sodobnosti, je Flisar še pojasnil, da so res sklenili, da bi lahko jeseni sodelovali, a da sklep ni bil obvezujoč in da naj bi zadeve dorekli septembra. "Vmes se je zgodilo marsikaj. Moje sporočilo Anji Radaljac, da se umikam iz tega cirkusa, ni pomenilo odpovedi sodelovanja, ampak da se umikam iz cirkusa njenih obtožb o spolnih namigovanjih," je zapisal Flisar, ki je pojasnil, da je v skrbi za kakovost revije ni hotela angažirati glavna urednica revije Sodobnost, njega pa je zavedel socialni čut.

O aferi Flisar je v Mladini pisal Izak Košir:

Slepi za seksizem>> 
Je suis Anja Radaljac>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.