Izak Košir, STA

 |  Svet

"Clevelandski Slovenci so konservativni, a volijo demokrate"

Pred dnevi sta Cleveland obiskala tudi republinaski predsedniški kandidat Donald Trump in njegova soproga slovenskih korenin Melania.

Pred dnevi sta Cleveland obiskala tudi republinaski predsedniški kandidat Donald Trump in njegova soproga slovenskih korenin Melania.
© WikiCommons

Dolgoletni sodelavec nedavno preminulega republikanskega župana, guvernerja in senatorja Georga Voinovicha August Pust pravi, da so ameriški Slovenci v Clevelandu vedno bili konservativni, čeprav volijo demokrate. Melania Trump mu je zelo všeč, a ne verjame, da bo Trump zaradi nje dobil kaj več glasov ameriških Slovencev.

"Slovenci so bili zmeraj konservativni, ker delajo in plačujejo davke ter se sprašujejo, kam gre njihov denar. Gospodarsko so uvrščeni v srednji ali višji srednji sloj. Okrog Clevelanda lokalni izvoljeni predstavniki niso republikanci in ljudje se poznajo med seboj ter potem volijo znance in prijatelje, ki so demokrati," je v pogovoru za STA dejal Pust.

"Vendar sta zanje varnost in splošna ameriška tradicija svobode zelo pomembni in so na primer volili Voinovicha, ki je na guvernerskih volitvah v Ohiu dobil 72 odstotkov glasov in le 36 odstotkov je bilo republikancev," je položaj opisal leta 1938 v Ljubljani rojeni Pust.

V ZDA je prišel kot študent leta 1957, idejo pa je dobil zaradi madžarskih beguncev, ki so po ponesrečenem uporu proti sovjetskemu komunizmu leta 1956 pribežali tudi v Jugoslavijo.

Leta 1970 je postal državljan ZDA in govor Melanie Trump na konvenciji republikanske stranke v Clevelandu mu je bil zelo všeč prav v delu, kjer je govorila o svoji imigracijski izkušnji.

"Bil sem izredno dobre volje, ko je gospa Trump povedala, da je bila rojena v lepi deželi Sloveniji. Posebej mi je bil všeč poudarek, da je prišla v Ameriko in postala državljanka, kar je bilo všeč tudi publiki v dvorani. To je bil eden najlepših delov njenega govora, posebej v tej maniji proti priseljencem. Niso vsi imigranti čudni, nezaupljivi ali teroristi," je dejal Pust.

Življenje v slovenski skupnosti v Clevelandu ga je povezalo tudi z Voinovichem, ki ga je po smrti očeta srbskega rodu vzgajala mati slovenskega rodu in je postal tudi katolik. Kot župan Clevelanda je Voinovich ustanovil javno-zasebno partnerstvo za blaginjo vseh.

Pust je delal na tem, pa tudi na združevanju številnih etničnih skupnosti v Clevelandu. Po Voinovichevi izvolitvi za guvernerja je delo nadaljeval pod demokratskim županom in ga razširil na temnopolto skupnost mesta.

Voinovich ga je potegnil k sebi v Columbus, kjer je ostal tudi pod guvernerjem Robertom Taftom, ko se je Voinovich preselil v zvezni senat. Od leta 2001 do 2006 pa je bil član komisije ZDA za zaščito ameriške kulturne dediščine na tujem, kamor ga je imenoval predsednik George Bush mlajši.

Pust je tudi častni župan Clevelanda in prejemnik številnih nagrad. Leta 2004 je bil delegat Ohia na nacionalni konvenciji republikanske stranke v New Yorku.

Pust tokrat ni med delegati konvencije. Doro pozna guvernerja Johna Kasicha, vendar se z njim ne strinja glede odnosa do Donalda Trumpa in konvencije. Pust meni, da bi moral Kasich izpolniti svojo dolžnost guvernerja in vsaj obiskati konvencijo.

Ohio je vedno pomembna država in republikanec še ni osvojil predsedniških volitev brez nje. Pust pravi, da ne ve, kako se bo Ohio obrnil letos, ker Trump in demokratka Hillary Clinton uživata približno enako podporo.

Za Trumpa je dejal, da zna odlično upravljati z mediji, zaradi česar je izšel kot zmagovalec med 17 kandidati za republikansko nominacijo. Trump je v stranko pripeljal tudi nove volivce. Na vprašanje, ali jih jih precej tudi odbil zaradi odnosa do manjšin, je Pust priznal, da so manjšine vse bolj pomembne.

Pust ne dopušča dvoma, za koga bo volil na volitvah novembra, čeprav tega ni jasno povedal. "Splošno mnenje v Ameriki je, da stvari niso dobre in jih je treba izboljšati. Ljudje so nezadovoljni in ne moreš imeti osem ali 12 let istih stvari."

"Osem let pod predsednikom Barackom Obamo in potem možnost nadaljevanja podobne politike še osem let ljudem ne diši," je povedal Pust in dodal, da je Obama dobil Nobelovo nagrado za mir, ZDA pa so vpletene v številne vojne in izgubljajo prijatelje ter vpliv po svetu.

To, kar se dogaja na republikanski konvenciji, kjer delegati malone pozivajo k linču Clintonove, pa tudi Pustu ni všeč. "Bolj nesramen si, več volivcev dobiš in več ljudi te posluša, na žalost. To zame ni niti najmanj primerno," je dejal.

Republikanka je tudi Pustova soproga Gloria, s katero imata hčerko Adriano, ki pa je za mamo glede politike pravo razočaranje. "Si lahko mislite, demokratka je," je s širokim nasmehom povedala v Trebnjem rojena Slava, ki meni, da bo Melania Trump imenitna prva dama ZDA, ker ima določeno odličnost.

"Njen govor je bil perfekten. Brez napake. Vtis, ki ga je naredila, ko je prišla na oder, je bil fantastičen in govor je bil super. Po mojem je bila do konca brez napak," je dejala, prepričana, da so napadi na Melanio povsem nepošteni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.