IK, STA

 |  Svet

Trump sprejel predsedniško nominacijo republikanske stranke

Donald Trump, zdaj tudi uradno predsedniški kandidat republikanske stranke

Donald Trump, zdaj tudi uradno predsedniški kandidat republikanske stranke
© YouTube

Newyorški milijarder Donald Trump je po skoraj tednu dni govorov na nacionalni konvenciji stranke v Clevelandu sprejel predsedniško nominacijo republikancev in napovedal osvojitev Bele hiše z zmago proti demokratki Hillary Clinton. "S ponižnostjo in hvaležnostjo sprejemam vašo nominacijo za predsednika ZDA," je dejal Trump.

gfWya3fQuTA

Dima, glasne glasbe in svetlobe kot v ponedeljek, ko je napovedal soprogo Melanio Trump, ni bilo, prišla pa je Melania, ki je po zapletu v zvezi z njenim govorom dva dni ni bilo na spregled. Po Trumpovih besedah bodo republikanci točili čistega vina, tisti, ki pa želijo poslušati medijske in druge laži, pa naj gredo v Philadelphio, kjer bo prihodnji teden nacionalna konvencija demokratske stranke.

Uvodoma je napovedal, da bo Amerika pod njim polna sočutja, obenem pa tudi polna zakona in reda ter manj politično korektna. Njegov nastop je bil malce drugačen, ker je bral s telepromterja, kar ni v njegovi navadi. Zdelo se je, kot da le izpadi protestnikov v dvorani ustvarjajo nekaj navdušenja, ker je imela množica razlog za vzklikanje "USA, USA, USA".

Nato je začel s "točenjem čistega vina" ter navedel vrsto "katastrofalnih" odločitev predsednika Baracka Obame, ki jih bo nadaljevala Hillary Clinton. Delegati tega niso smeli storiti, vendar pa so novinarji v konvencijskem centru začeli zapuščati dogodek še pred koncem. Obami je očital, da je kriv za delitev Amerike po rasni pripadnosti, da je neodgovoren, država pa je zaradi tega manj varna. Zagotovil je, da bo zaposlil najboljše in najbolj pametne policiste in tožilce, da zatre nasilje nad policijo, saj je napad nanjo napad na vso Ameriko. 

Pozabil pa ni niti na Hillary Clinton in čeprav je dejal, da je zagrešila grozljive zločine, prodajala ZDA tujim silam in v glavnem prinesla dediščino smrti, uničenja in šibkosti, ker je med drugim povzročila rast Islamske države, je Trump prekinil vzklike množice "Zapri jo, zapri jo" z umirjenim pozivom: "Premagajmo jo novembra".

Do konca govora je naštel vse, kar je narobe z Ameriko, in obljubil, da bo vse popravil, ker bo delal za vse Američane od jutra do večera. Nezakoniti priseljenci so grožnja za ZDA, Kitajska jih prinaša okrog, mednarodni trgovinski sporazumi so slabi, sirskih beguncev ne bo v ZDA, mediji so pokvarjeni, Amerika bo velika in trdna, govora pa kar ni in ni bilo konca.

Ko ga je le končal, so prišli na oder najprej Melania, nato njun sin Barron in potem otroci iz njegovih prvih dveh zakonov ter podpredsedniški kandidat Mike Pence in njegova družina.

Tradicionalistično, ameriško in pompozno. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.