Damjana Kolar

 |  Kultura

Na 19. filmskem festivalu v Motovunu kar petnajst premier

Tangerine

Tangerine

Na idlični lokaciji istrske vasice Motovun bo od 26. do 30. julija že devetnajstič potekal Motovunski filmski festival, ki bo ponudil 60 filmov, od tega v glavnem programu 19 filmov (med njimi tudi Nočno življenje Damjana Kozoleta), v fokusu letošnjega festivala pa bo novi italijanski film. Festival bo odprla neodvisna ameriška kaotična drama Tangerine v režiji Seana Bakerja, ki je bila premierno prikazana na lanskem festivalu v Sundanceu. Film prikazuje zgodbo temnopolte transspolne prostitutke ter je v celoti posnet z mobilnim telefonom.  Dobitnik letošnje nagrade Maverick je srbski režiser Želimir Žilnik, pionir doku drame in eden od začetnikov jugoslovanskega črnega vala.

Festival, ki se vztrajno bori proti vse pogosteje poudarjenemu komercialnemu značaju kinematografije in neguje neodvisno filmsko produkcijo, bo predstavil izbor filmov iz aktualne svetovne produkcije, neodvisno od njihove žanrske usmerjenosti. Selektorja Jurica Pavičić in Milena Zajović sta za glavni program izbrala 19 filmov, ki bodo predstavili vso raznolikost svetovnega filma različnih estetik-od Nove Zelandije prek Argentine do Islandije. Med njimi bo na ogled film Dobra žena, režijski prvenec znane srbske igralke Mirjane Karanović, italijanski dokumentarec Odprto morje Gianfranca Rosija, zmagovalca Berlinala, ki prinaša pogled na aktualno migrantsko krizo skozi oči 12- letnika.

Na ogled bo tudi celovečerec Damjana Kozoleta Nočno življenje, ki je na festivalu v v Karlovyh Varyh prejel nagrado za režijo. "To je film o družbi, v kateri je gonilna sila strah. Ne ponuja enostavnih rešitev, govori o tem, kako so naša življenja krhka in kako je vse povezano. Govori o tem, da živimo v družbi, v kateri se nikoli nič ne razjasni. Govori tudi o tem, da se nekaterih ran ne da zaceliti. Ker ljudje grizemo huje kot psi," pravi Kozole. Predvajali bodo tudi film Snježane Tribuson Vse najboljše, ki tematizira osamljenost in iskanje ljubezni, humoristično dramo Popolni neznanci v režiji Paola Genoveseja, ki se ukvarja z vprašanjem kako dobro poznamo svoje bližnje? ter najnovejše filme režiserjev Guya Maddina, Bruna Dumonta, Kelly Reichardt.

ALSwWTb88ZU

9HNHf1snO5s

V fokusu festivala bo italijanska kinematografija, kjer bodo skozi tri programe predstavili 15 filmov s poudarkom na najbolj priznanih italijanskih režiserjih kot so: Nanni Moretti, Giuseppe Tornatore, Paolo in Vittorio Taviani, Paolo Sorrentino, Matteo Garrone. Ogledati si bo mogoče tudi filme s skrajnjega juga države ter posebno projekcijo sveže restavrirane kopije filmske klasike Armacord Federica Fellinija.

Oblikovali so tudi poseben program, ki so ga poimenovali Kje ste bili leta 2016? in je nastal kot odziv na trenutno politično situacijo v Evropi. Prek petih igranih in dokumentarnih filmov iz petih držav-od Hrvaške do Rusije, bo spregovoril o vzponu skrajne desnice v različnih delih Evrope. Med drugim bodo predvajali ruski dokumentarec Zasluga za umor (r. Vladi Antonevicz) in triler o antisemitizmu na Poljskem Posledice v režiji Wladyslava Pasikowskega. 

V okviru glasbenega programa bodo nastopili Edo Maajka, Kawasaki 3P, Jonathan, Kalascima, Nipplepeople & Filip Motovunski, potekal pa bo tudi Kampus Motovun, ki je namenjen študentom filmskih šol. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.