Tea Wutte

 |  Družba

Torino kot prvo vegetarijansko mesto v Italiji

Torino

Torino
© WikiCommons

Chiara Appendino, nova županja Torina, ki je zmagala na listi evroskeptične stranke »Petih zvezd« si je zadala ambiciozen načrt – da Torino spremeni v prvo vegetarijansko mesto v Italiji. Kljub temu, da se mesto nahaja v eni od italijanskih regij, ki je že stoletja svetovno znana po svojih salamah, zrezkih s tunino omako ter drugih dobrotah iz rdečega mesa, naj bi bila za novo administracijo v mestu promocija vegetarijanskega prehranjevanja »prioriteta.« To je v strankinem 62- strani dolgem manifestu tudi natančno opisano, vegetarijanski jedilniki na mizah številnih družin v tem mestu pa naj bi imeli številne blagodejne učinke za zdravje, pa tudi na okolje in živali. Komaj 31-letna Chiara Appendino, ki je junija letos presenetljivo premagala demokrata Piera Fassina, ima tako za svoj program tudi podporo večine.

Cilj lokalne uprave je kljub temu nekaj izjemnega tako za Italijo kot tudi za Evropo. Vendar je povsem v skladu z drugimi cilji evroskeptične stranke oziroma gibanja Petih zvezdic, ki nastopa s kratico M5S. Stranka je v političnem pogledu nekakšna mešanica liberalnih in konservativnih pogledov; visoko ceni skrb za okolje, zagovarja uporabo zelene energije, vendar je hkrati zelo zadržana glede migracij in ne zagovarja razširitev starševskih pravic tudi na LGBT-populacijo v Italiji.

Nekoliko drugače je s prehranskimi navadami. Tako je na primer v začetku tega meseca tudi predsednik parlamenta Luigi di Maio, ki bo zelo verjetno vodil stranko M5S tudi na naslednjih volitvah praznoval svoj 30. rojstni dan kar z vegansko torto. Ustanovitelj stranke in komedijant Beppe Grillo sicer ni tako radikalen v svojih pogledih, saj je dejal, da je prehranjevanje z rdečim mesom del njegove narave. Kljub temu pa je včasih pohvalil vegetarijanske diete, v enaki maniri pa je tudi pohvalil film Leonarda Di Capria Cowspiracy. Napisal pa je tudi članek, ki je podpiral vegetarijanstvo v centrih za otroke.

Kljub temu pa bi se lahko načrti nove torinske županje lahko izjalovili. Na družabnih omrežjih so se že pojavile šaljive opazke o novi politiki lokalne uprave. »Če ne boste ubogali županje, potem boste morali v posteljo brez večerje,« je zapisal nek uporabnik. Drugi pa je pripomnil, da v njenem programu nič ne piše niti o industriji, kljub temu da je Torino sedež znanih italijanskih izdelovalcev avtomobilov, kot so Fiat in Alfa Romeo in velja za največje središče italijanske avtomobilske industrije.

Stefania Giannuzzi, nova torinska komisarka za okolje, ki je vegetarijanka že 20 let javnost miri z trditvijo, da promocija vegetarijanstva ne pomeni nasprotovanja proizvajalcem mesa v regiji Piedmont. »Ne želimo si sporov z industrijo mesa. Ne želimo zapreti majhnih trgovin in oškodovati ljudi, ki so delali dolga leta, da bi vzpostavili tradicijo v proizvodnji hrane in vina v regiji,« je dejala za časnik Corriere della Sera. Vendar pa gibanje »Petih zvezdic« morda tudi podcenjuje izziv, ki jih čaka v Torinu ob poskusu spremembe prehranskih navad z zelo dolgo tradicijo. Ko je lani WHO objavila poročilo, v katerem je šunke, hrenovke in salame uvrstila med potencialno rakotvorne izdelke, so se proizvajalci mesa v Italiji uprli tej klasifikaciji in jo označili kot »mesni terorizem.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.