Izak Košir, STA

 |  Svet

Predsednica demokratske stranke bo odstopila

Debbie Wasserman Schultz, predsednica demokratske stranke v odstopu

Debbie Wasserman Schultz, predsednica demokratske stranke v odstopu
© WikiCommons

Na predvečer demokratske konvencije v Philadelphii je svoj odstop napovedala predsednica stranke Debbie Wasserman Schultz. Za odstop se je odločila, potem ko je WikiLeaks objavil elektronska sporočila, ki kažejo, da je vodstvo stranke v tekmi za demokratsko nominacijo med Hillary Clinton in Bernardom Sandersom vseskozi podpiralo Clintonovo. Predsednica demokratov je napovedala, da bo odstopila po štiridnevni konvenciji, ki se je začela včeraj in na kateri bo Clintonova uradno potrjena kot predsedniška kandidatka skupaj s podpredsedniškim kandidatom Timom Kainom.

Za razliko od republikanske konvencije pretekli teden v Clevelandu se bodo na odru zvrstili vsi prvokategorniki stranke s predsednikom Barackom Obamo na čelu. Včeraj sta nastopila prva dama ZDA Michelle Obama in senator iz Vermonta Bernard Sanders.

Sanders je že v nedeljo pozval k odstopu kongresnice s Floride Wasserman Schultzeve, nato pa odstop pozdravil ter dejal, da stranka potrebuje novo, nevtralno vodstvo. "Nisem šokiran, sem pa razočaran. Vedno sem govoril, da je stranka na strani Clintonove," je za televizijo ABC povedal Sanders.

Senator je sicer zagotovil, da bo storil vse, da prepreči zmago republikanskemu kandidatu Donaldu Trumpu in omogoči zmago Clintonovi. Če misli resno, se bo moral danes v govoru zelo potruditi, kajti njegovi podporniki so spet jezni, kar so izrazili na ulicah Philadelphie.

Organizatorji konvencije v Clevelandu so se bali velikih protestov in nemirov, vendar pa je bilo v Philadelphii že dan pred začetkom demokratske konvencije več protestnikov kot cel teden v Clevelandu skupaj. Več kot tisoč večinoma Sandersovih podpornikov se je pri 40 stopinjah Celzija podalo na skoraj sedem kilometrov dolg pohod od konvencijskega centra v središču Philadlephie na jug proti dvorani Wells Fargo, kjer poteka konvencija.

Večina jih še vedno govori "Bernie ali smrt" , senator pa pravi, da so dovolj pametni, da vedo, koga voliti. Največ demonstracij je bilo sicer v podporo okolju in proti podnebnim spremembam, vodile pa so jih hollywoodske zvezde, kot sta Susan Sarandon in Danny Glover. "Demokratska konvencija poka po šivih," se je na twitterju veselil Trump, šef njegove kampanje Paul Manafort je pozval k odstopu tudi Clintonovo, ker je Wasserman Schultzova z elektronsko pošto ogrozila le stranko, Clintonova pa celo državo.

Tudi predsednik republikancev Reince Priebus je menil, da imajo demokrati velike težave s poenotenjem. Imel je prav, saj nekateri levi delegati, razočarani z izbiro Kaina za podpredsedniškega kandidata, napovedujejo odhod iz dvorane. Tudi Sanders je dejal, da sam ne bi izbral Kaina, ker ni dovolj "progresiven".

Šef kampanje Clintonove Robby Mook je namignil, da objava elektronske pošte tik pred konvencijo ni naključje, glede na to, da so podatke menda ukradli Rusi, ki si želijo zmago Trumpa. Manafort je te obtožbe odločno zavrnil. Donald Trump mlajši pa je dejal, da Clintonova spet laže.

Wasserman Schultzevi so se ob odstopu prijatelji na čelu s Clintonovo iskreno zahvalili. Kandidatka ji je zagotovila položaj v njeni kampanji in obljubila pomoč za ponovno izvolitev v kongres. Obama je izrazil hvaležnost za njeno delo in spomnil, da mu je leta 2012 zelo pomagala k ponovni izvolitvi.

Clintonova je v nedeljo na televiziji CBS vzklike republikancev v Clevelandu, naj jo zaprejo, označila za žalostne in dejala, da ne ve, za kaj je tam pravzaprav šlo. "Edino kar jih je združevalo, so bili napadi name. Niso ponudili nič pozitivnega."

Skupaj s Kainom sta zatrdila, da nimata nobenega vzdevka za Trumpa, ki njej pravi "pokvarjena Hillary" njemu pa "skorumpirani Kaine". Clintonova je dejala, da se ne bo šla festivala žaljenja, Kaine pa je dejal, da je s takimi zmerljivkami prenehal v petem razredu osnovne šole.

Ob vseh težavah na začetku konvencije je Clintonova dobila tudi dobro novico v obliki podpore nekdanjega župana New Yorka Michaela Bloomberga. Nekdanji demokrat, ki je postal republikanec, na koncu pa neodvisen, bo imel v sredo govor na konvenciji. Takrat so na sporedu tudi Obama, Biden in Kaine.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.