Damjana Kolar

 |  Kultura

V Ljubljano se vračajo Mudhoney 

Skupina Mudhoney se po nastopu leta 2009 ponovno vrača v ljubljanski Kino Šiška, kjer bo nastopila 3. avgusta ob 21.00. Pionirji seattelske grunge scene, zastavonoše legendarne založbe Sub Pop veljajo za enega najboljših in najbolj vztrajnih garažnih rock bendov zadnjih petindvajset let. Avtorji alter-rock himne devetdesetih "Touch me I’m Sick," bodo na tokratnem koncertu poleg starih uspešnic predstavili zadnji album "Vanishing Point."

Mudhoney je ameriška rock skupina, ki je nastala leta 1988 v Seattlu. Sestavljajo jo Mark Arm (glas, kitara), Steve Turner (kitara), Dan Peters (bobni) in Guy Madisson (bas). Skupaj z Nirvano in Soundgarden sestavlja trojico grunga, ki velja za utelešenje seattleskega zvoka.

_nGsT_qFMBs

Na začetku devetdesetih let so tako kot vse pomembnejše seattleske skupine izkoristili priložnost in odšli k veliki založbi Reprise Records/Warner Bros. V novem tisočletju pa se je skupina vrnila k svoji prvotni zasedbi Sub Pop, pri kateri je leta 2008 objavila osmo studijsko ploščo The Lucky Ones. Aprila 2013 so tako Mudhoney kot založba Sub Pop slavili 25. obletnico in ob tej priložnosti izdali deveti studijski album Vanishing Point. 

yun1IlBnDmY

7511NXJNV8o

Kot predskupina bodo nastopili Dežurni krivci, grunt rock bend iz Prlekije, ki deluje od leta 1996, v tem času pa so izdali štiri studijske plošče: Nikogaršnje mesto – daleč od ljubezni (2001), Kakor človek (2003), Strup (2007) , Fakti (2013) in ploščo Dežurni krivci – Izštekani. Njihove skladbe imajo ravno pravo dozo bazične rock’n’roll energije, garažne neodvisnosti in sodobne hard pogubnosti. 

wggrZl12tUo

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.