Nina Korošec

 |  Družba

Francoski mediji proti objavljanju imen in podob teroristov

Številni francoski mediji so v tem tednu oznanili, da več ne bodo objavljali podob in imen terorističnih morilcev in samomorilcev. Francoski mediji so se namreč pričeli zavedati, da teroristom s tem še po smrti izkazujejo čast in slavo, piše Guardian. ''Morda je nastopil čas, ko morajo mediji skleniti pakt, da ne bodo več objavljali imen in podob storilcev terorističnih dejanj, ker je tovrstna propaganda samo voda na mlin Isisu,'' je po terorističnem napadu v Nici francoski psihoanalitik Fethi Benslam opisal, kako zahodni mediji z dramatičnimi podobami delajo točno to, kar Isis od njih hoče – promocijo.

Časnik Le Monde je po nedavnem umoru priletnega duhovnika v cerkvi blizu Rouena, ki sta ga zakrivila moška, domnevno zvesta Islamski državi, tematiki posvetil uvodnik z naslovom 'Upirati se strategiji sovraštva' in komentiral, da se morajo vse družbene institucije boriti proti terorizmu; posebej mediji, ki se morajo pri poročanju o terorizmu samoprevpraševati. Pri Le Monde so prakse poročanja, odkar obstaja terorizem, večkrat spreminjali in sedaj so se prvi odločili, da nekih dokumentov, ki so jih pridobili od Isisa, ne bodo objavili. Po napadu v Nici 14. julija, ko je tovornjak masakriral množico med praznovanjem francoskega nacionalnega praznika, so se pri Le Monde odločili, da ''ne bodo več objavljali fotografij teroristov, in se vsaj na ta način poskušali izogniti podeljevanju posmrtne slave samomorilcev.'' Le Monde so za Guardian dejali tudi, da bodo nadaljevali z razpravami o alternativnih praksah poročanja o terorizmu.

Za podoben nadaljnji princip delovanja so se odločili katoliški časopis La Croix, televizijska postaja BFMTV ter radio Europe 1. Tudi od televizijske postaje 24 se pričakuje, da bodo kmalu naznanili, da fotografij teroristov ne bodo več prikazovali.

A blokada ne velja za vse, piše Guardian. Michel Field, izvršni direktor vodilne francoske Télévisions je izjavil, da je njihovo poslanstvo informiranje, da imajo državljani pravico do tega. Premišljeno odločitev za zanemarjenje podrobnosti o terorističnih morilcih je označil za samocenzuro in dodal, da ''se je treba tem težnjam upreti.'' Prikrivanje imen in fotografij teroristov bo po njegovem v javnosti povzročilo tesnobnost: ''Tovrstna cenzura bi bila naravnost smešna v dobi družabnih omrežij,'' je poudaril.

Urednik časopisa Libération, Johan Hufnagel, pa je dejal, da bodo odločitve tudi v bodoče tehtali od primera do primera. ''Vedno smo v dilemi glede objave določene fotografije. Vsaka zgodba je drugačna, vsak teroristični napad je drugačen.''

Le Figaro in Nouvel Observateur sta prav tako izbrala, da sledila zgledu Le Monde. Britanski mediji – z Guardianom vred – nadaljujejo z objavljanjem fotografij teroristov.

Psihoanalitik Benslam je za francoski radio poudaril, da tovrstno poveličevanje teroristov spodbuja tudi druge k izvajanju napadov, da si s tem priborijo priznanje v očeh svojih vodij in prijateljev: ''Po napadih puščajo za sabo identifikacijske dokumente – želijo si biti hitro identificirani.''

*Kako nekako deluje PR Isisa, je N’Toko ponazoril v kolumni aktualne Mladine>>

*Erik Valenčič pa se je o propagandi Islamske države nedavno pogovarjal z Mohamedom Ilyasom, raziskovalcem terorizma>>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.