Izak Košir

 |  Politika

Kako je Hillary Clinton postala muslimanka

Hillary Clinton pred in po preobrazbi ...

Hillary Clinton pred in po preobrazbi ...
© Lushsux / Twitter

Mestne oblasti v avstralskem Melbournu so uličnemu umetniku Lushsuxu zagrozile s kaznijo, če ne bo prekril grafita Hillary Clinton, ki je demokratsko predsedniško kandidatko prikazoval v kopalkah, v katere je imela zatlačene bankovce za 100 dolarjev. Grafitar je nato dobil domislico, da Hillary prekrije z burko, na svojem profilu na Twitterju pa je sporočil, da portret ni več "žaljiv in skoraj gol", temveč je Clintonova postala "prelepa muslimanka". 

Poleg grafita je Lushsux pripisal, "če vas podoba te muslimanke žali, ste rasist in seksističen islamofob". Mestne oblasti so v izjavi za javnost sicer poudarile, da "prošnja" za umik grafita nima povezave s Hillary Clinton, temveč s tem, da gre za podobo, ki je žaljiva do žensk. Mesto Melbourne  je šlo celo tako daleč, da je lastniku stavbe, kjer stoji grafit, grozilo s tožbo, če ne bo poskrbel, da se poslikava umakne. 

Ko je Lushsux napol gol grafit demokratske kandidatke za predsednico ZDA objavila na Instagramu, mu ponudnik ni zgolj izbrisal in cenzuriral fotografije, temveč izbrisal celoten profil. Lushsux, očitno tudi spreten poslovnež, pa zdaj originalen napol gol portret Hillary Clinton že prodaja prek spleta, na voljo je zgolj 120 kopij, za enega pa boste odšteli 80 ameriških dolarjev. 

Clintonova sicer ni edina predstavnica ameriške politike, ki jo je v zadnjem času ovekovečil Lushsux. Pred kratkim je namreč svojo pozornost usmeril tudi v Donalda Trumpa in njegovo soprogo slovenskih korenin Melanio Trump. Slednjo je portretiral "zgoraj brez", kasneje pa ji je čez prsi naslikal Donaldova obraza. Na Twitterju je nato objavil s pripisom, da se je za cenzuro odločil sam, ker ni želel nikogar užaliti. 

  • Slika 209021
  • Slika 209022
  • Slika 209023

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.