Izak Košir

 |  Mladina 31  |  Politika

Apokalipsa za Apokalipso

Kako JAK kulturnikom zapira »pipce«

Da se v krizi najprej reže v kulturi, smo vajeni, malo manj pa smo vajeni, da kulturniki sami zapirajo »pipce« drugim kulturnikom. Tako je zopet na tapeti Javna agencija za knjigo (JAK), ki je odrekla sofinanciranje Kulturnemu društvu (KUD) Apokalipsa. Slednje je tako izgubilo finančno pomoč za knjižni program, literarne prireditve (kamor spadajo Mednarodno srečanje založnikov in avtorjev srednje Evrope, Revija v reviji, Kierkegaardovo leto, Mednarodna filozofska konferenca in delavnica ter Mednarodni filozofski simpozij) in bralno kulturo (Mednarodni natečaj za najboljši haiku 2016).

V kulturniških krogih, tako domačih kot mednarodnih, gre za pomembne prireditve, ki so zdaj prepuščene same sebi. KUD Apokalipsa pa ima le še eno dejavnost, ki jo bo financiral JAK: strokovno literarno in širšekulturniško revijo Apokalipsa, ki izhaja že 23 let. Dr. Primož Repar, predsednik in glavni urednik založbe KUD Apokalipsa ter odgovorni urednik omenjene revije, se je uradno že pritožil na ministrstvo na kulturo.

»Projekti KUD Apokalipsa sicer niso bili edini, ki so od države dobivali vedno manj denarja. Ko je prišla kriza, so se sredstva občutno zmanjšala. Višina izgubljenih sredstev, če jih primerjamo z zadnjo ’finančno injekcijo’, za KUD Apokalipsa tako znaša okoli 50 tisoč evrov. Za JAK to ni nek velik zalogaj, za kulturno društvo pa je lahko usodno,« pojasnjuje Repar in dodaja, da si ne dela utvar, da v prihodnje zaradi zmanjšanja sredstev ne bi bila ogrožena tudi revija Apokalipsa.

»Če pritožba pri ministrstvu za kulturo ne bo šla skozi, bomo založbo kljub vsemu obdržali, čeprav je že v zadnjih letih zaradi pomanjkanja sredstev postala bolj entuziastičen projekt. Zaradi zmanjšanja sredstev bodo trpeli predvsem filozofski programi, od tega večinoma knjige v slovenskem jeziku, tudi prevodi,« dodaja Repar, ki ne izključuje možnosti, da bi projekte preselili v tujino, denimo na Slovaško, kjer so financiranju pod okriljem univerze veliko bolj naklonjeni.

Nekaj prireditev, ki jih imajo v načrtu še od prej, bodo letos, čeprav so ostali brez sredstev, vseeno izpeljali. Prihodnje leto pa, zaradi ignorance slovenske kulturne politike, morda že na Slovaškem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.