IK

 |  Kultura

Seznam najbolje plačanih pisateljev 2016

Knjižne uspešnice o Alexu Crossu, ki jih je napisal trenutno najbolje plačani pisatelj na svetu.

Knjižne uspešnice o Alexu Crossu, ki jih je napisal trenutno najbolje plačani pisatelj na svetu.
© AlexCross.com

Revija Forbes je objavila seznam najbolje plačanih pisateljev na svetu za leto 2016, na katerem pa so se znašla večinoma ista imena kot lani. Edina letošnja novinka je britanska avtorica Paula Hawkins, ki se je podpisala pod psihološki triler Dekle na vlaku. Na prvem mestu že tretje leto ostaja mojster žanrske literature James Patterson, ki je ustvaril lik Alexa Crossa, nekdanjega agenta FBI, o katerem so posneli tudi nekaj hollywoodskih filmov. 

Pattersonu, ki je letos zaslužil 95 milijonov dolarjev, na drugem mestu lestvice sledi mladinski avtor nerodnega junaka Grege oz. serije Dnevnik nabritega mulca Jeff Kinney z 19,5 milijona dolarjev, na tretjem pa avtorica zgodb o Harryju Potterju J.K. Rowling z 19 milijoni dolarjev zaslužka.

Sledijo avtorji uspešnic John Grisham (18 milijonov dolarjev) ter Stephen King, Danielle Steel in Nora Roberts s po 15 milijoni dolarjev.

V prvi deseterici so še E.L. James (14 milijonov dolarjev), omenjena Paula Hawkins in Veronica Roth, ki sta letos zaslužili 10 milijonov dolarjev, in priljubljeni mladinski avtor John Green, prav tako z 10 milijoni dolarjev. 

Seznam najbolje plačanih piscev v obdobju od junija 2015 do junija 2016:

James Patterson - 95 milijonov $

Jeff Kinney - 19,5 milijona $

J.K. Rowling - 19 milijinov $

John Grisham - 18 milijonov $

Stephen King - 15 milijonov $

Danielle Steel - 15 milijonov $

Nora Roberts - 15 milijonov $

E.L. James - 14 milijonov $

Veronica Roth - 10 milijonov $

John Green - 10 milijonov $

Paula Hawkins - 10 milijonov $

George R.R. Martin - 9,5 milijona $

Dan Brown - 9,5 milijonov $

Rick Riordan - 9,5 milijonov $

wXtRKrcPwKE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.