Damjana Kolar

 |  Kultura

V Sarajevu kar 53 svetovnih filmskih premier

Smrt v Sarajevu

Smrt v Sarajevu

22. Sarajevo Film Festival, ki velja za enega najpomembnejših festivalov jugovzhodne Evrope, bo letos potekal med 12. in 20. avgustom. Na festivalu se bo zvrstilo kar 53 svetovnih premier in 120 filmov iz regije, kar ponovno potrjuje, da je sarajevski filmski festival eden od vodilnih kulturnih dogodkov v regiji. V programu Posvečeno bodo predvajali filme enega vodilnih sodobnih filmskih ustvarjalcev, mehiškega režiserja, scenarista in producenta Amata Escalanteja, ki bo tudi gost festivala. Častno srce Sarajeva bodo podelili britanskemu režiserju Stephenu Frearsu, Robert de Niro pa bo prejel prvo Častno srce Sarajeva za življenjsko delo in izjemen prispevek k filmski umetnosti. 

Na festivalu bo sodelovalo tudi pet slovenskih filmov. Nočno življenje v režiji Damjana Kozoleta bo predstavljeno V fokusu, njegov kratki film Meje pa bo tekmoval v sklopu dokumentarnega programa.V programskem sklopu za mlade gledalce TeenArena bodo predvajali v Motovunu nagrajeni film Nika režiserja Slobodana Maksimovića. V sekciji Otroški, kratki bo na ogled kratki film Dobro unovčeno popoldne v režiji Martina Turka, v programu BH film, ki predstavlja filme, posnete v koprodukciji z Bosno in Hercegovino, pa bodo prikazali film Mama režiserja Vlada Škafarja. 

aW7g_AE0U24

Tekmovalni program celovečernih filmov bo predstavil enajst filmskih stvaritev iz regije, med katerimi se jih bo osem potegovalo za festivalske nagrade.Tekmovalni program za dokumentarni film letos predstavljala 21 filmskih stvaritev, ki se ukvarjajo z različnimi tematikami, tako z vprašanji osebne in nacionalne identitete, migracij, socialnih pravic, družinskih skrivnosti, političnih miseterijev in gospodarskih kriz. V omenjenem programu bo prikazan tudi film režiserja Damjana Kozoleta Meje, ki bo na festivalu doživel tudi svojo svetovno premiero.

V tekmovalnem programu kratkega filma bo predstavljeno deset stvaritev mladih avtorjev iz regije. Kategorija kratkega filma je nastala kot poskus, da se predstavi čim širši pregled kakovostne produkcije filmov mlajše generacije ter se stimulira in promovira ustvarjalnost mlajših filmskih ustvarjalcev v regiji. Letošnjo žirijo tekmovalnega programa sestavljajo: palestinski režiser Elia Suleiman, turška producentka Zeynep Atakan, srbski igralec Nikola Đuričko, kurator berlinskega festivala Thomas Hailer in grška igralka Angeliki Papoulia.

Program V fokusu prinaša sedem žanrskih in stilsko raznolikih stvaritev, ki so obeležili svetovno in regionalno kinematografijo v zadnjem letu. V tem programu bo med drugim predstavljen tudi novi celovečerni film Danisa Tanovića Smrt v Sarajevu, ki je na letošnjem Berlinalu prejel srebrnega medveda – posebno nagrado žirije. Kinoscope program prinaša navdihujoče filmske stvaritve tako uveljavljenih filmskih avtorjev kot tudi novih, še neuveljavljenih režiserjev. Prikazani bodo filmi, ki so navduševali občinstvo in pobirali nagrade na različnih filmskih festivalih.

SK90_tZ4ztE

V sklopu letošnje selekcije Cinelink koprodukcijskega marketa za celovečerne filme, ki vsako leto poteka v sklopu festivala, je bil izbran tudi filmski projekt režiserke Maje Weiss My Name is Damian. Producent projekta je Danijel Hočevar, produkcijska hiša pa Vertigo. CineLink koprodukcijska borza predstavlja najbolj obetavne filmske projekta iz regije, ki so v fazi razvoja in iskanja financiranja. Talents Sarajevo 2016 bo gostil perspektivne igralce, režiserje, direktorje fotografije, filmske kritike, producente in scenariste iz Jugovzhodne Evrope in južnega Kavkaza. Med 71 izbranimi talenti so tudi mladi ustvarjalci iz Slovenije, in sicer režiser Mitja Mlakar, producentka Mojca Pernat ter filmska kritičarka Petra Meterc.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.