Monika Čvorak, STA

 |  Svet

Objavili seznam politikov in sodnikov, ki naj bi bili vpleteni v trgovino z mamili 

Filipisnki predsednik med inavguracijo

Filipisnki predsednik med inavguracijo
© WikiCommons

Na Filipinih je bilo že več kot 500 mrtvih in 4400 aretiranih odkar je predsedniški stolček zasedel Rodrigo Duterte. Slednji je te dni objavil seznam imen več kot 150 politikov, sodnikov in pripadnikov varnostnih agencij, ki naj bi bili vpleteni v trgovino z mamili. Duterte je ob tem priznal, da vpletenost nekaterih morda ni resnična, a da se je za objavo odločil, ker je to njegova »zaprisežena naloga«. Njegov govor je prenašala nacionalna televizija.

Duterte je pred petimi mesci volitve dobil prav z obljubo o neusmiljenem boju proti kriminalu, še posebej mamilom. Znan je po svojih skrajnih stališčih in provokativnih izjavah, o katerih smo v Mladini tudi že pisali.

Na seznamu 150 domnevno vpletenih je osem sodnikov, več kot 50 sedanjih in nekdanjih županov, njihovih namestnikov, guvernerjev in kongresnikov, pa tudi 95 policistov, vojakov in zaporniških paznikov. Duterte je od vseh imenovanih zahteval, da se v 24 urah predajo oblastem. «Ali pa bom celotnim oboroženim silam Filipinov ukazal, da vas preganjajo,« je dejal.

Duterte je predsedniški stolček zasedel 30. junija, od tedaj pa je bilo v njegovi kampanji proti drogam ubitih že več kot 500 osumljencev. Večino so ubili policisti, domnevno zaradi upiranja aretaciji. Preostale so verjetno ubili samooklicani varuhi družbe ali rivalske mamilarske tolpe.

Po poročanju časnika The Guardian je bilo poleg 500 ubitih še več kot 4400 ljudi aretiranih in skoraj 600.000 se jih je predalo oblastem. Duterte pravi, da bo prevzel vso odgovornost, če se izkaže, da je kateri od njih nedolžen. Sicer je pa že na dan svoje inavguracije ljudstvu dejal: »Če poznate kakšne odvisnike, jih kar ubijte sami! Preveč boleče bi bilo, če bi v to poskušali prepričati njihove starše,« ter napovedal, da bo v njegovi vojni proti mamilom življenje izgubilo 100.000 ljudi.

Aktivisti za človekove pravice so te smrti obsodili in Duterteju očitali, da tolerira odrede smrti. Pozvali so ga, naj v boju proti mamilom sprejme ukrepe, ki bodo osumljenim zagotovili njihove pravice in ki bodo poskrbeli, da se bo spoštovalo vladavino prava. Pozvali so Združene narode, naj prekinejo svoj molk in obsodijo masovno ubijanje.

Tudi v mestu Davao, kjer je bil Duterte pred zasedbo predsedniškega položaja dolga leta župan, so sredi belega dne ali na njihovih domovih ubili več kot 1000 kriminalcev, večinoma krivih manjših kaznivih dejanj. Storilci so jo vedno odnesli brez posledic, saj so se svojci ubitih ali očividci bali pričati.

Noel Celis, fotograf francoske tiskovne agencije, je v Manili v svoj objektiv ujel podobo filipinskih zaporov in ulic glavnega mesta odkar je Duterte na oblasti.

Noel Celis, fotograf francoske tiskovne agencije, je v Manili v svoj objektiv ujel podobo filipinskih zaporov in ulic glavnega mesta odkar je Duterte na oblasti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.