Monika Čvorak

 |  Svet

V Italiji cveti trgovina z ljudmi

© Public Doman Pictures

Nigerijski trgovci z ljudmi izkoriščajo trenutno begunsko krizo v Evropi, saj sprejemne centre za migrante uporabljajo za novačenje Nigerijk, ki jih nato prisilijo v prostitucijo. Čeprav je trgovina s spolnimi sužnji med Nigerijo in Italijo preko Libije stara že tri desetletja, je v zadnjem času dosegla krizno raven – samo v prvih šestih mesecih letošnjega leta je v Italijo z ladjami prispelo 3600 Nigerijk, poroča Guardian. To je po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) skoraj dvakrat več kot v istem obdobju lani. Od začetka leta 2015 jih je v Italijo prišlo vse skupaj okoli 9000, IOM pa ocenjuje, da jih bo več kot 80 odstotkov prisiljenih v prostitucijo.

Simona Moscarelli, stokovnjakinja za preprečevanje trgovine z ljudmi pri IOM-u je dejala, da je letošnji porast migrantk iz Nigerije največji v desetih letih. Prav tako se povečuje število kriminalnih družb in mrež za trgovanje z ljudmi, ki se ukvarjajo izključno s spolno zlorabo vedno mlajših Nigerijk. Pričakuje pa še več žensk ob koncu leta. Te pridejo v Evropo zaradi lažnih obljub o zaposlitvi in boljšem življenju.

Moscarelli je opozorila tudi na to, da trenutna politika nameščanja Nigerijk v sprejemne centre skupaj s tisočimi drugimi migranti deluje trgovcem v prid, saj jih uporabljajo kot nekakšne točke za prevzem. Nesluteče žrtve dobijo ob odhodu iz svoje države telefonsko številko kontakta v Italiji, da ga lahko obvestijo o svojem prihodu. Preprodajalci sužnjev počakajo, da ženske dobijo svoje dovoljenje za bivanje ali dokazilo o statusu begunca, potem jih pa preprosto poberejo.

Toda pot v suženjstvo ni brezplačna – mnogo Nigerijk v Italiji pričaka dolg za prepotovano pot, ponavadi v višini malo manj kot 50.000 evrov, ki ga potem morajo odplačati s prodajanjem svojega telesa. Trgovci svoje žrtve prepričajo v to, da se bodo njihovim družinam zgodile grozne reči, če ne bodo odplačale svojih dolgov.

»Trenutno so zatočišča in storitve, ki jih lahko ponudimo tem ženskam, ki nam jih uspe identificirati, preobremenjeni,« je dejala Moscarellijeva: »Moramo povečati finančna sredstva, ki jih namenjamo policiji, če bomo želeli kakorkoli zamejiti val prihajajočih in zaustaviti trgovanje z ljudmi.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.