Staš Zgonik

 |  Mladina 32  |  Politika

Razkrinkana propaganda

Šolski primer podpihovanja strahu

Priročen ponaredek

Priročen ponaredek

»To je 11-letni Hans?« se je glasil naslov ponedeljkove novice na spletni strani edine televizije v službi resnice – Nove24TV. »Že več mesecev se predsednik vlade Miro Cerar zgraža nad ’hujskaštvom’ in ’nehumanostjo’ tistih Slovencev in Slovenk, ki so do sprejemanja migrantov, kar tako vse povprek, zadržani. Očita jim ’neutemeljen strah’ in vedno znova poudarja, da vlada ’obvladuje migrantski tok’. Medtem pa ’11-letni migranti’, ki so videti stari najmanj 30 let, s ponarejenimi dokumenti vstopajo na območje EU.«

Fotografijo dokumenta, šlo naj bi za avstrijsko osebno izkaznico, je na svojem profilu na Facebooku objavil poslanec SDS Branko Grims ob pripisu: »Če kdo še vedno ne razume, zakaj umirajo ljudje po vsej EU in kaj Cerarjeva vlada v resnici uvaža.« Ker Google omogoča tudi iskanje po slikah, je bilo potrebnih le nekaj klikov za odkritje pravega izvora fotografije. Človek na osebni izkaznici, ki je očitno nastala s pomočjo programa Photoshop, je namreč glede na spletno stran afganistanske tiskovne agencije Khaama Press mafijski šef Habib Istalif, ki je bil leta 2014 usmrčen v zaporu v Kabulu in bi torej bolj težko letos prišel v Avstrijo kot 11-letni prebežnik.

Branko Grims pravi, da mu je sliko osebne izkaznice posredoval prijatelj na Facebooku in je bila pred tem na spletu objavljena že velikokrat. »Objavil sem jo kot šolski primer – torej prikaz – in varnostno opozorilo, kako lahko migranti navedejo karkoli, pa tega nihče sproti ne preverja.« Kljub temu je njegov zapis precej hitro izginil s Facebooka, pa tudi novice na spletni strani Nova24TV naslednji dan ni bilo več mogoče najti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.