Monika Čvorak

 |  Svet

Lochte priznal krivdo in se opravičil za »neumno napako«

© Ubcwwong

Olimpijski plavalec Ryan Lochte se je v intervjuju z Mattom Lauerjem za ameriško televizijsko postajo NBC javno opravičil svojim sotekmovalcem, družini in Brazilcem za »neumno napako«, ki jo je naredil na bencinski črpalki v Rio de Janeiru prejšnji teden skupaj s še tremi člani ameriške plavalne ekipe. Na vprašanje, zakaj si je izmislil zgodbo o ropu, za katero je kasneje brazilska policija dokazala, da je čista laž, je Lochte odgovoril: »Bil sem pijan. Vedel sem se nezrelo in naredil sem neumno napako. Sem samo človek in preprosto žal mi je.«

Incident, o katerem Lochte govori, se je zgodil prejšnji teden, po tem ko je njegova mama ameriške medije obvestila, da so v njenega sina in njegove sotekmovalce – Gunnarja Bentza, Jacka Congerja in Jamesa Feigna – neznani moški, zamaskirani v policiste, uperili pištolo in jih oropali. Svetovni mediji so takoj pograbili zgodbo, saj je ustrezala pripovedi o nevarni in s kriminalom prepojeni Braziliji, ki so jo tako silovito podajali vse od začetka Olimpijskih iger. Toda policisti med preiskavo niso našli ničesar, kar bi zgodbo plavalcev opredmetilo. Celo nasprotno – na plan je prišla cela vrsta dokazov (med drugim tudi nadzorni posnetki s črpalke), ki so pričali k temu, da so se olimpijci preprosto zlagali.

Fantje so se ponoči vračali z zabave nazaj v olimpijsko vas. Njihovega taksija pa niso ustavili roparji, ampak so se fantje sami odločili ustaviti na črpalki, saj so želeli iti na stranišče. Ker je bilo to zaklenjeno, so črpalko začeli vandalizirati. Ko je prišel varnostnik (s pištolo) in od njih zahteval plačilo za storjeno škodo, sicer bi poklical policijo, so mu plačali in odšli.

V sredo je brazilska sodnica izdala nalog za zaseg potnih listov Lochteja in Feigna, toda prvi je bil že v Združenih državah. Slednjega so pridržali v Braziliji, druga dva plavalca pa so policisti prestregli na letalu, tik pred povratkom v domovino. Vse tri so zaslišali, toda jih kmalu po tem tudi izpustili. Zdaj so že nazaj v ZDA.

Lochte ima že tako sloves ne-tako-pametnega zabavljača. Uporabniki družabnega omrežja Twitter so si ga po dogodku privoščili, saj so ponovno tvitali njegove stare, neposrečene tvite. Niso pa edini, ki se poskušajo celotni zadevi le nasmejati in jo pozabiti. Predstavnik Mednarodnega olimpijskega komiteja Mario Andrada je Lochteju stopil v bran. »Moramo razumeti, da so se te mladeniči prišli zabavati. Dajmo tem mulcem malo pogledati skozi prste,« je dejal za 32-letnega Lochteja, dobitnika dvanajstih olimpijskih medalj.

»Vem, da je bilo narobe, kar sem storil,« je dejal Lochte: »In vem tudi, da sem se naučil svojo lekcijo. Takšne neumnosti se ne bodo ponovile.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.