Izak Košir

 |  Svet

Zakaj Nemčija straši svoje državljane? 

© Tomaž Lavrič

Nemške oblasti svoje državljane svarijo pred morebitnimi izrednimi razmerami. Slednje naj bi bile po njihovem resna grožnja zaradi nedavnih terorističnih napadov. Kot poroča BBC je nemška vlada kaj takega svojim državljanom svetovala prvič po hladni vojni. Nemcem v primeru izrednih razmer svetujejo, naj doma kopičijo hrano in vodo, ki jo bodo lahko imeli za vsaj deset dni, saj ne verjamejo, da bodo v primeru katastrofe pristojne institucije kos kaotičnim razmeram. Nemško notranje ministrstvo bo kmalu predstavilo zaenkrat še tajni posodobljen koncept civilne zaščite, ki po poročanju portala Frankfurter Allgemeine obsega 69 strani. 

Slednji naj bi sicer opozarjal, da v bližnji prihodnosti ni verjetna situacija, v kateri bi se morali nemški državljani braniti sami, ne izključuje pa velike nevarnosti v obliki pomanjkanja hrane. Da vsi Nemci tega širjenja (nakupovalne) panike ne jemljejo resno, pričajo številni tviti s porogljivim heštegom #Hamsterkaeufe, ki smeši nakupovalno mrzlico. 

Notranji minister Thomas de Maiziere je po poročanju BBC pred skupino šolarjev izjavil, da mora biti Nemčija pripravljena, če bi zastrupili njene zaloge hrane in vode, ali če bi jim preprečili dostop do nafte in plina. Vodja poslancev levičarske stranke Die Linke Dietmar Bartsch je do koraka kritičen in je dejal, da gre pri nagovarjanju h kopičenju zalog za nepotrebno vznemirjanje ljudi. Po drugi strani pa je član stranke zelenih Konstantin von Notz izjavil, da je potrebno dokument o civilni zaščiti vseeno osvežiti, saj je ta nedotaknjen vse od leta 1995. Vseeno pa je dodal, da odgovor ne leži v kopičenju zalog v domovih državljanov. 

Nemčija ima sicer v primeru izrednih razmer še vedno ogromne količine zalog hrane na skrivnih lokacijah, izdelke pa redno preverjajo in po potrebi zamenjajo. 

Nemška vlada razmišlja tudi o vnovični uvedbi obveznega služenja vojaškega roka, ki ga je po 55 letih odpravila 1. julija 2011, saj vlada v Berlinu takrat ni več videla varnostno-političnih in vojaških potreb zanj. A obvezno služenje vojske je še vedno zapisano v ustavi in bi ga bilo mogoče znova uvesti s preprostim zakonom.

Nemška obrambna ministrica Ursula van der Leyen je sicer še junija poudarjala, da kljub napetostim z Rusijo in islamističnim terorizmom ne vidi razloga za vnovično uvedbo obveznega nabora.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa Berlin o novih varnostnih ukrepih razmišlja predvsem zaradi dveh terorističnih napadov, za katera je odgovornost prevzela Islamska država, strelskega pohoda mladoletnika prejšnji mesec ter napetostih med Natom in Rusijo glede Krima oz. Ukrajine.

Se torej Nemčija pripravlja na vojno? Po vsej verjetnosti gre prej za zgolj še enega od številnih populističnih trikov, kako prestrašiti državljane ... in kako podaljšati vrste v supermarketih. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.