Damjana Kolar

 |  Kultura

Telo, ki presega samo sebe

Relikvija

Relikvija
© Miltos Athanasiou

Med 1. in 3. septembrom bo Murska Sobota prizorišče mednarodnega festivala Front@ sodobnega plesa, ki bo enajsto leto zapored gostil vrhunske tuje in domače plesne predstave. Letošnji festival bo potekal pod sloganom "toliko talenta," saj je tokratni festivalski pogled usmerjen na telo, ki presega samo sebe, nastopajoči pa so v svojem izrazu nepopustljivi in občudovanja vredni.

Festival Front@ sodobnega plesa, ki nastaja v produkciji zavoda Flota in v koprodukciji z Zavodom za kulturo, turizem in šport ter Mladinskim informativnim in kulturnim klubom Murska Sobota, se odvija od leta 2006 v Murski Soboti, s čimer prispeva tudi k decentralizaciji sodobnega plesa v Sloveniji. Program je v večjem delu sestavljen iz plesnih predstav iz Slovenije in sosednjih držav, v spremljevalni program pa so vključene delavnice, filmi, seminarji, pogovori z umetniki iz različnih držav. Iz festivalskega sodelovanja se je razvil tudi projekt Beyond Front@, ki si želi obsežnejšega mednarodnega sodelovanja, podpreti mobilnost umetnikov in občinstva ter omogočiti razvoj nadnacionalnega plesnega koda.

Idejno poslanstvo festivala je, poleg pregleda sodobnih plesnih stvaritev iz Srednje Evrope, predvsem ustvariti referenčno točko za profesionalne plesalce in občinstvo na večjem področju sodobnega plesa v Evropi. Festival si prizadeva ustvariti program, ki bi zagotavljal odskočno desko za nadaljnja teoretična razmišljanja ter s tem omogočal kratke preglede sodobnih trendov in razvoja v sodobnem plesu; namenil pa bi jim tistim, ki se s plesom ukvarjajo neposredno (koreografom, plesalcem), teoretikom (producentom, kritikom, teoretikom) in občinstvu (iz vseh štirih držav).

Festival bosta 1. septembra odprli dve predstavi: predstava "Železno modra" (Silver Blue) avtorja Milana Tomašika, ki jo zaznamuje fizičnost in izjemna koreografska ekspresivnost, ter Relikvija (Relic) grškega umetnika Euripidesa Laskaridisa, ki se v predstavi loteva sodobnih razmejevanj med različnimi oblikami performativnih umetnosti.

Že drugo leto zapored bodo v okviru festivala pripravili tudi program za otroke in mladino, saj želijo približati sodobni ples najširšemu krogu občinstva. Na festivalu se vsako leto predstavljajo dijaki Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana in Šole za sodobni ples Ane Maletić (Hr) ter mladi nadarjeni plesalci z mednarodnega tekmovanja OPUS 1. Letos se bodo s koreografskimi miniaturami občinstvu predstavili izjemni mladi plesalci: Veronika Valdes, Gašper Kunšek in Plesno društvo CoraViento iz Slovenije, Alexander Tesch iz Avstrije, So Yeon Shin iz Južne Koreje in Carolyn Prokopidis iz ZDA.

Drugi festivalski večer bo na ogled predstava "V iskanju mirovanja" (Still), ki temelji na improviziranih delih plesalcev Jurija Konjarja in Martina Kilvadyja. Posebnost predstave je v tem, da se dialog med plesalcema in občinstvom dogaja med predstavo, kar gledalcu ponuja vpogled v proces nastajanja in hkrati omogoča, da zaobjame celoto nastalega.

Zadnji dan bo na festivalu nastopila slovaško-belgijska skupina Anton Lachky Co. s predstavo "Stranski učinki" (Side Effects), ki jo zaznamuje izjemna in brezkompromisna telesnost. Anton Lachky, tudi ustanovni član slovite skupine LesSlovaks, je svojo skupino ustanovil leta 2012 in z njo uprizoril dve uspešni predstavi, ki gostujeta po vsem svetu. Stranski učinki so večplastna, provokativna in hkrati komična predstava, ki gledalca na koncu pusti, da razmišlja ko kompleksnostih, vprašanjih in skrivnostih, ki jih uprizarja.

V teoretskem delu festivala bo v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom potekala okrogla miza o sodobnem plesu "na robu," z naslovom Ples in performans v Rovtah II, ki jo bodo vodili avstrijska publicistka Ingrid Türk Chlapek, nemški teatrolog dr. Franz Anton Cramer in slovenski koreograf Matjaž Farič. V programu festivala so namenili prostor tudi predstaviti Začasnega plesnega arhiva, ki ga bo predstavil njegov ustanovitelj Rok Vevar (kritik, publicist in zgodovinar na področju uprizoritvenih umetnosti), pogovore po predstavah pa bo vodila dr. Andreja Kopač.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.