Marjan Horvat  |  foto: Arhiv Narodne in univerzitetne knjižnice Slovenije

 |  Mladina 34  |  Kultura

Slovensko dekle, čuvaj se!

Razstava o Slovenkah v Združenih državah Amerike

Marija Krek se je leta 1921 z družino preselila v ZDA in si ustvarila povsem drugačno življenje od tistega, kakršno bi živela, če bi ostala v Sloveniji.

Marija Krek se je leta 1921 z družino preselila v ZDA in si ustvarila povsem drugačno življenje od tistega, kakršno bi živela, če bi ostala v Sloveniji.
© Arhiv Narodne in univerzitetne knjižnice Slovenije

Skoraj vsak drugi Slovenec ima sorodnika, ki je v preteklem poldrugem stoletju odšel v Združene države Amerike s trebuhom za kruhom. V 19. in 20. stoletju se je s slovenskega etničnega ozemlja »čez lužo« izselilo več kot 500 tisoč Slovencev in Slovenk. Množično izseljevanje v ZDA, zlasti iz Kranjske, Dolenjske in Bele krajine, je bilo intenzivno predvsem do leta 1924, po tem letu pa so ZDA z novo migracijsko politiko priseljencem priškrnile vrata. Veliko Slovencev je našlo dom v Ameriki že pred stoletjem. Precej pove podatek, da je leta 1910 v ZDA 183 tisoč ljudi izbralo za svoj materni jezik slovenščino, od tega jih je bilo 60 tisoč že rojenih v novi domovini.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.