Monika Čvorak

 |  Svet

Flakka, nova ubijalska droga?

Pred dvema tednoma je Austin Harrouff, 19-letni študent z unvierze Florida State, vstal in odkorakal z večerje s svojim očetom. Po več kot petih kilometrih pešačenja je zagledal par srednjih let, ki je sedel v svoji garaži. Harrouff ju je napadel z žepnim nožem in razbito steklenico ter ju umoril. Soseda, ki jima je poskušal pomagati, je trikrat zabodel v hrbet. Ko so prispeli policisti, so zagledali nagnusen prizor: najstnik je grizel obraz in trebuh moškega - svoje žrtve. Tudi spil je nekaj jedkih kemikalij, ki jih je imel par v garaži. Ko so ga policisti poskušali obvladati, je po njihovem pričevanju renčal kot žival in se upiral z "nadnaravno močjo". Oblasti še čakajo na rezultate preiskav, toda domnevajo, da je Harrouff vzel flakko, novo drogo, ki postaja v ZDA vedno bolj priljubljena. 

Flakka, poimenovana tudi "pesek" zaradi njenega izgleda, je nova ulična droga, ki izvira iz južne Floride. Je najnovejša različica že znanih drog, ki jim v Združenih državah pravijo "kopalne soli" (bath salts), saj so jih včasih prodajali tako zakrinkane. Lahko se jo zaužije oralno, vbrizga, vdihne skozi nos ali inhalira s pomočjo e-cigaret in podobnih naprav. V flakki ni ničesar naravnega - je popolnoma umetna, sintetična droga, o čemer priča tudi njeno uradno ime: alpha-PVP ali alpha-Pyrrolidinopentiophenone. Ponavadi je narejena iz sintetične različice stimulanta, podobnega amfetaminom v razredu katinonov. To so kemikalije, pridobljene iz rastline kat (poimenovane tudi rajska roža), ki izvira iz Bližnjega vzhoda in vzhodne Afrike. 

Flakka pri uporabnikih sproža nebrzdano in bizarno vedenje. Povzroči poplavo dopamina v možganih. Ta živčni prenašalec sodeluje pri uravnavanju centrov užitka in nagrade, zato se jemalec flakke znajde v stanju vzhičenega delirija: doživlja halucinacije, evforijo, paranojo, povečano moč v telesu, hiperstimulacijo in v nekaterih primerih tudi psihozo ali agresijo. Stranski učinki flakke v telesu so hiter in neenakomeren srčni utrip, povišan krvni pritisk in povečana pozornost. V zelo visokih odmerkih privede do hudo povišane telesne temperature, zaradi česar lahko pride do mišične atrofije in odpovedi ledvic. Ko droga zapušča telo, izzove občutke utrujenosti in depresije, ki so ponavadi zelo intenzivni, zaradi česar se mnogi uporabniki pogosto odločijo za ponovni odmerek. Zato flakka povzroča hitro in močno odvisnost. Sčasoma se pri rednih jemalcih razvije toleranca, posledično pa so odmerki vedno večji in potencialni overdose vedno bližji. 

Učinki flakke so tako takojšnji kot tudi dolgoročni, a slednjih še ne poznamo. Ker se na ulici prodaja po 3 do 5 dolarjev na gram, je med revnimi, brezposelnimi in mladimi izredno priljubljena - cena grama kokaina se namreč giblje med 60 in 80 dolarji.

Več o raziskovanju prepovedanih psihoaktivnih drog si lahko preberete v aktualni Mladini. Članek Terapevtski trip je napisal Staš Zgonik.

1o2n17DK43M

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.